Meer Nieuws18 nov '11 20:21

VN diep bezorgd over Iraanse atoomplannen

Auteur: BNR Webredactie

Het VN-atoomagentschap IAEA heeft "diepe en toenemende zorgen'' over het Iraanse nucleaire programma, dat steeds dichter bij een kernwapen lijkt te komen.

Toch verwijst het IAEA de zaak niet naar de VN-Veiligheidsraad, noch stelt het Iran enig ultimatum - dit op aandringen van China en Rusland.

De resolutie volgt op een zeer kritisch rapport over Iran, dat vaststelt dat er sterke aanwijzingen zijn dat Iran werkt aan een atoombom. Er zouden testen zijn uitgevoerd die alleen relevant zijn voor de ontwikkeling van een kernwapen.

Business as usual
Iran, dat beweert atoomtechnologie alleen te ontwikkelen voor vreedzame doeleinden, toonde zich in een reactie onverzettelijk. "De resolutie maakt ons alleen vastbeslotener", zei de Iraanse VN-gezant. "Wij gaan gewoon door met wat we aan het doen zijn."

Het IAEA wil hoge vertegenwoordigers naar Iran sturen, maar die zijn daar niet welkom.

De Verenigde Staten hebben de veroordeling verwelkomd. Volgens het Witte Huis toont het IAEA "nauwkeurig de stelselmatige pogingen van Iran om een kernwapen te ontwikkelen''.

Te soft
Als Iran daadwerkelijk een atoombom in handen krijgt, is het regime volgens Washington "een ernstige bedreiging voor vrede in de regio en internationale veiligheid''.

Israël reageerde juist teleurgesteld op de IAEA-resolutie die volgens een gezant "steviger had kunnen zijn".

Gerelateerde artikelen