Meer Nieuws3 apr '12 13:15Aangepast op 3 apr '12 13:58

'Amnestiewet strijdig met verplichtingen' [update]

Auteur: Fleur de Bruijn

De amnestiewet die de Surinaamse regering heeft voorgesteld, staat haaks op de internationale verplichtingen van het land. Dat zegt minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken.

In een verklaring zei hij dat Suriname zijn internationale verplichtingen nakomen."Op basis van internationale verdragen heeft Suriname de plicht om schendingen van de mensenrechten te onderzoeken en de daders te berechten.''

Decembermoorden
Het Surinaamse parlement wil een amnestiewet aannemen waardoor alle betrokkenen bij de Decembermoorden uit 1982 aan vervolging ontkomen.

Onder leiding van huidig president Desi Bouterse vermoordden de militaire machthebbers destijds uit politieke motieven 15 vooraanstaande Surinamers. Het streven is om de wet dinsdag nog door het Surinaamse parlement te loodsen.

Proces doorgaan
In de verklaring staat ook dat het proces over de Decembermoorden gewoon moet doorgaan. "Hier hebben de slachtoffers recht op en verdachten die schuldig zijn mogen hun straf niet ontlopen." Rosenthal heeft zijn zorgen overgebracht aan de Surinaamse regering.

Gerelateerde artikelen