Meer Nieuws10 aug '12 20:11

VVD maakt zich sterk voor slachtoffertaks

Auteur: Thijs Baas

De invoering van een slachtoffertaks moet ervoor zorgen dat slachtoffers van delicten altijd een voorschot op hun schadevergoedingen kunnen ontvangen.

Op die manier hoeft het slachtoffer niet eindeloos op zijn geld te wachten als de dader niet binnen acht maanden over de brug komt met een schadevergoeding. "Iedereen die straks wordt veroordeeld voor een strafbaar feit, gaat een bedrag betalen aan de overheid", zegt demissionair staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid tegen BNR's Petra Grijzen.

Niet alleen daders van delicten waarbij slachtoffers zijn betrokken moeten de belasting betalen. "Dit gaan we doen over élk strafbaar feit dat wordt gepleegd. Een aantal andere landen heeft dat al en daar werkt het buitengewoon goed. Omdat het een grote massa is die dat gaat betalen, komt zo'n klein bedrag altijd binnen."

Toereikend
Bij heel veel delicten zijn immers géén slachtoffers betrokken, en zo kan de 'vergoedingskas' voldoende gespekt worden. Het fonds dat op die manier wordt opgebouwd is volgens Teeven toereikend om schadevergoedingen voor te schieten aan de slachtoffers van delicten. Dat beleid is enige tijd geleden ingezet door Teeven en 'zijn' minister Ivo Opstelten.

In totaal heeft de overheid al 11 miljoen euro uitgegeven aan deze slachtofferregeling, maar dat zal nog wel oplopen. "Ik heb hem ook met terugwerkende kracht tot 1996 ingevoerd, want er zat een aantal zeer schrijnende gevallen tussen van mensen die nooit geld hadden gekregen. Het is moeilijk om het op de daders te verhalen, maar we hebben daar wel veertig jaar de tijd voor."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen