Meer Nieuws19 jan '12 15:08

Spies handhaaft lijn Donner

Auteur: Harmen Simon Teunis

De nieuwe minister van Binnenlandse Zaken, Liesbeth Spies, handhaaft de lijn van haar voorganger Piet Hein Donner in de kwestie van trouwambtenaren die geen homostellen willen trouwen.

Spies zei donderdag op vragen van de oppositie in de Kamer dat ze gewoon wil wachten op het advies van de Raad van State. De Kamer vroeg zich af of er met de nieuwe bewindsvrouw wat schot in de zaak zou komen.

Een Tweede Kamermeerderheid wil van het verschijnsel 'weigerambtenaar' af, maar het kabinet handelt niet in afwachting van genoemd advies. "Dat kan wel tot sint-juttemis duren", klaagde D66.

Geen deur open naar ongelijke behandeling
Spies garandeert dat iedereen intussen overal kan trouwen. "Ik zet geen deur open naar ongelijke behandeling. Geen haar op mijn hoofd die maar een kier wil maken." De minister ziet wel graag een balans tussen dit belang en andere als gewetensbezwaren en gelijke benoembaarheid van mensen in functies.

"We hebben al een volwassen actueel stelsel op het gebied van gelijke behandeling. We onderhouden het ook, het denken blijft doorgaan. Maar niet ieder geval laat zich meteen in juridische teksten gieten", aldus Spies.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen