Meer Nieuws3 mei '12 08:05Aangepast op 3 mei '12 13:28

Mag politie verkeer hinderen?

Auteur: Fleur de Bruijn

Staken tijdens een voetbalwedstrijd mocht niet, maar mag staken tijdens de avondspits wel? Als de rechter toestemming geeft, zal de politie donderdagmiddag een langzaamaanactie houden.

De rechter bepaalt donderdag of de geplande acties van de politiebonden voor vanmiddag geen gevaar opleveren voor de openbare orde. Het kort geding is aangespannen door de burgemeester van Den Haag en Rotterdam.

Stapvoets
Deze donderdag staat een nieuwe, grote politie-actie gepland. Op de toegangswegen rond Amsterdam Rotterdam, Den Haag en Dordrecht rijdt de politie donderdag vanaf 16.30 uur een half uur stapvoets, waardoor flinke verkeersvertragingen kunnen ontstaan. Hoewel burgers van deze actie last zullen hebben, is het maar zeer de vraag of de rechter ook deze politie-actie zal verbieden.

“Kijk, de basisregel is: ze hebben recht op een collectieve actie, dus er moet echt wel iets aan de hand zijn wil dat worden verboden”, zegt Arco Siemons van Wieringa advocaten tegen BNR.

Openbare orde
Siemons legde op BNR uit dat er een verschil is tussen deze actie en de vorige (verboden) acties. “In het geval van de politie heeft de rechter recent natuurlijk een of twee keer geen toestemming gegeven vanwege de openbare orde, maar dat was omdat de politie dan moest optreden om de openbare orde te handhaven en dat niet zou gaan doen."

In dit geval speelt dat niet, in dit geval gaan ze zelf voor wat overlast zorgen en dan is de vraag, levert dat, die overlast, een gevaar voor de openbare orde op?”

Veiligheid burgers
Het kort geding is aangespannen omdat men bang is voor veiligheid van burgers. Maar dat is volgens Gerrit van de Kamp, voorzitter van de politievakbond ACP, onzin. De politie zal niet op de snelwegen langzaam gaan rijden. En bovendien heeft de vakbond volgens hem garanties gegeven dat hulpdiensten niet belemmerd zullen worden in hun werk.

“We zijn teleurgesteld dat ze naar rechter zijn gegaan. We hadden liever gezien dat ze druk hadden gezet op de minister.”

Moet beloond worden
Van de Kamp is hoopvol dat de actie tot het gewenste resultaat zal leiden. Volgens hem is er nog voldoende ruimte om te onderhandelen. “Leden kunnen op deze manier laten zien hoe de minister met CAO-voorstellen omgaat. Werken bij de politie is zwaar en risicovol en dat moet beloond worden.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen