Meer Nieuws20 okt '12 09:39Aangepast op 20 okt '12 14:02

Veiligheidsraad veroordeelt bom Beiroet

Auteur: Marjan van den Berg

De Libanese premier Najib Mikati wil opstappen na de bomaanslag van vrijdag in Beiroet. President Michel Sulaiman heeft hem gevraagd voorlopig aan te blijven.

Door de aanslag in het centrum van Beiroet kwamen zeker acht mensen om het leven, onder wie brigadegeneraal Wissam al-Hassan van de inlichtingendienst. 86 mensen raakten gewond. De aanslag werd vrijdagavond unaniem veroordeeld door de VN-Veiligheidsraad.

Het Libanese kabinet kwam zaterdag vanwege de gebeurtenissen in spoedzitting bijeen en riep zaterdag uit tot dag van rouw.

De oppositie in Libanon, die de regering opriep af te treden, beschuldigt Syrië ervan achter de aanslag te zitten. Iran beweerde zaterdag dat Israël de bomaanslag heeft beraamd.

Gevaarlijk
Dick Leurdijk, deskundige op het gebied van internationale betrekkingen, kan zich wel voorstellen waarom er naar Syrië gewezen wordt. "Syrië heeft Libanon gedurende een periode van 35 jaar bezet. Onder druk van de internationale gemeenschap is Syrië een aantal jaren geleden gedwongen om zijn troepen van zo'n beetje 30.000 man terug te trekken uit Libanon."

Volgens hem is er een risico op meer onrust in de regio, zeker nu nieuwe bemiddelingspogingen in de Syrische burgeroorlog in een impasse lijken te zijn geraakt. Leurdijk: "Daar zit helemaal geen schot in. En hoe langer die situatie voortduurt, hoe potentieel gevaarlijker de situatie is voor de omliggende regio."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen