Meer Nieuws23 mrt '12 20:07Aangepast op 24 mrt '12 10:21

Zes aanhoudingen bij actie Eindhoven

Auteur: Fleur de Bruijn

Bij een grote actie tegen mensenhandel in de prostitutie in Eindhoven heeft de politie vrijdagavond zes aanhoudingen verricht.

Dat meldde burgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven. In een grote actie tegen internationale mensenhandel hadden de autoriteiten in Eindhoven het Baekelandplein met veel raamprostituees vrijdagavond rond acht uur volledig afgesloten.

Volgens het Openbaar Ministerie waren er 44 dames en twintig klanten op het Baekelandplein toen dat door de autoriteiten hermetisch werd afgesloten.

In totaal zijn zes mensen aangehouden, onder meer op verdenking van mensenhandel en het witwassen van geld. Daarbij zijn ook sommen geld in beslag genomen.

Menselhandel
Van Gijzel meldde dat er sterke signalen waren dat de helft van de prostituees gelinkt kon worden met mensenhandel.

De politie en de gemeente zeiden serieuze en ernstige signalen te hebben gekregen van mensenhandel op het plein. De politie heeft 300 agenten ingezet en ook 50 ambtenaren van gemeentelijke diensten zijn bij de actie betrokken.

Tolken en advocaten
Er waren volgens het Openbaar Ministerie 44 dames en 20 klanten op het Baekelandplein toen dat door de autoriteiten hermetisch werd afgesloten.

Tolken, advocaten en hulpverleners stonden de vrouwen bij. Publiek, pooiers, beheerders en exploitanten moesten zich legitimeren en werden bevraagd op signalen van mensenhandel.

Legitimeren
Alle aanwezige prostituees werden overgebracht naar het stadhuis, waar speciale zeden- en mensenhandelrechercheurs met hen in gesprek gingen.

Publiek, pooiers, beheerders en exploitanten moesten zich legitimeren en werden bevraagd op signalen van mensenhandel. Buurtbewoners waren per brief op de hoogte gebracht.

Slapen in werkbed
Volgens het Openbaar Ministerie (OM) zeggen de prostituees vaak vrijwillig te werken, maar wijst de verkregen informatie een andere kant op. Er is mogelijk sprake van uitbuiting, het aanbieden van drugs aan prostituees en het tewerkstellen van minderjarigen.

Ook zouden vrouwen overnachten in bedden waar zij ook klanten ontvangen. Dat is in strijd met de regels. De meeste prostituees op het Eindhovense plein komen uit het buitenland, van wie de helft uit Roemenië, Hongarije en Bulgarije.

Prostitutiepanden
Er zijn bij het OM signalen dat exploitanten en beheerders profiteren van de uitbuiting van de prostituees. De politie controleert de prostitutiepanden, 24 in totaal, op naleving van de vergunningsvoorschriften, brandveiligheid en volksgezondheid. Het Baekelandplein blijft de hele vrijdagavond gesloten.

Bij de actie in Eindhoven zijn betrokken de gemeente, het OM in Den Bosch, de regiopolitie Brabant Zuid-Oost, het landelijk parket en de Nationale Recherche, Europol, de IND, de GGD, het Coördinatiecentrum Mensenhandel en het Expertisecentrum Mensenhandel en Mensensmokkel. De actie staat onder leiding de Eindhovense burgemeester Rob van Gijzel.

De burgemeester van Eindhoven, de hoofdofficier van justitie en de politiechef gaven om 21.30 uur in een persconferentie in het Veiligheidshuis een toelichting op de actie tegen mensenhandel op het Baekelandplein in die stad

Topprioriteit
In ons land is de aanpak van mensenhandel gebombardeerd tot topprioriteit. Een jaar geleden vond een soortgelijke actie plaats in de Haagse Doubletstraat. Dat leidde tot de sluiting van seksinrichtingen en tot verschillende strafrechtelijke onderzoeken en aanhoudingen.

Gerelateerde artikelen