Meer Nieuws25 mei '12 14:57

God save the Queen, skip the King

Auteur: Anne-Greet Haars

De Britse koningin is populairder dan ooit. Maar de populariteit geldt niet voor alle leden van het Koninklijk Huis.

Dat blijkt uit onderzoek van The Guardian ter ere van het 60-jarige jubileum van Elisabeth als koningin van Groot-Brittannië.

BNR's correspondent Lia van Bekhoven weet alles van het Britse koningshuis. “Ze is populair omdat ze aan het hoofd staat van een instituut wat het goed doet. In tegenstelling tot de jaren ’80 en ’90. Toen werden de Britse royals overspoeld door schandalen.”

“Maar die tijden zijn voorbij. De Britse majesteit zelf is het toonbeeld van stabiliteit. En als je het onderzoek van The Guardian leest dan is ze een symbool voor het Verenigd Koninkrijk", zegt Van Bekhoven.

Prins Charles
De populariteit lijkt vooral voor haar te gelden, want niet alle royals worden even positief bekeken. “Prins Charles is totaal niet populair. De helft van de Britten wil Charles niet als koning. Zijn moeder is iemand die het land verenigd omdat ze neutraal is. Charles is juist erg uitgesproken en men is bang dat hij verdeeldheid zaait."

Opvolger
Elisabeth is nu 86 jaar oud en kan niet eeuwig blijven zitten, maar wat gaat er dan gebeuren als ze opgevolgd moet worden? “Er is nu in dit land geen discussie over de monarchie, maar dat gaat allemaal veranderen als de huidige majesteit komt te overlijden.”

“Veel Britten gaan dan zeggen dat ze Charles niet willen als opvolger, dat de kroon een generatie moet overslaan en dat William, die wel populair is, koning moet worden. Dat wordt constitutioneel gezien heel lastig”, legt van Bekhoven uit.  

Feest
Dit weekend staat Engeland op zijn kop in verband met haar jubileum. "Volgend weekend zijn er vier feestdagen. In het hele land wordt er gefeest, in alle dorpen en steden van het land.”

“Er komt een gigantische tocht op de Thames en dat zal wel het hoogtepunt worden. Daar komen duizend boten en schepen. Vooraan zal Elisabeth plaatsnemen in een nagemaakte middeleeuwse schuit. Verwacht wordt dat er een miljoen mensen langs de kant zullen staan”, aldus Van Bekhoven.

Gerelateerde artikelen