Meer Nieuws3 okt '11 17:51Aangepast op 3 okt '11 18:52

Holleeder blijft buiten liquidatieproces

Auteur: BNR Webredactie

De maandag op tafel gekomen, nieuwe verklaring van kroongetuige Peter la S. zal er niet toe leiden dat het Openbaar Ministerie Willem Holleeder binnen het lopende Passageproces voor de rechter zal brengen

Maar zij zal mogelijk wel leiden tot vervolgonderzoek van politie en justitie naar Holleeders rol bij meerdere liquidaties in de onderwereld, aldus de Amsterdamse persofficier van justitie Alexandra Oswald.

Geen formele status
Holleeder wordt al verdacht van betrokkenheid bij de moorden op Thomas van der Bijl en Kees Houtman, aldus Oswald. Een formele status heeft die verdenking nog niet, in die zin dat er sprake is van van een concrete strafvervolging van Holleeder. Ook is de naam van Holleeder opgenomen in het onderdeel 'criminele organisatie' op de aanklacht tegen een aantal verdachten in het lopende Passageproces.

Dat proces, waarvan de inhoudelijke behandeling in februari 2009 begon, nadert de eindfase. Volgens de huidige planning presenteert het Openbaar Ministerie (OM) in november zijn visie op het geheel van de zaak en zal het de strafeisen tegen de terechtstaande verdachten formuleren.

Dino Soerel
De rechtbank behandelt momenteel, in het kader van Passage, de zaak tegen Dino Soerel. Hij wordt verdacht van het leiding geven aan genoemde criminele organisatie, die het plegen van moorden dan wel voorbereidingen daartoe als oogmerk had. Soerel zou in de eerste helft van het vorige decennium nauwe vriendschappelijke banden met Holleeder hebben gehad, die zich ook uitten in samenwerking op het criminele vlak. Het tweetal zou samen hebben bepaald welke personen (onder wie Van der Bijl en Houtman) geliquideerd moesten worden en zou daartoe opdrachten hebben verstrekt, met name aan 'hitman' Jesse R.

Soerel werd vorig jaar augustus aangehouden, na jaren voortvluchtig te zijn geweest. Zijn zaak werd wel in het lopende proces geschoven, volgens het OM omdat het bewijs dat er tegen hem ligt steviger was dan dat tegen Holleeder.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen