Meer Nieuws24 jul '11 10:26Aangepast op 24 jul '11 18:33

Dader vond moorden 'noodzakelijk'

Auteur: Edme Koorstra

"Verschrikkelijk maar noodzakelijk", noemt massamoordenaar Anders Behring Breivik zijn daad. Dat zegt zijn advocaat Geir Lippestad. De 32-jarige Noor doodde vrijdag op een eilandje bij Oslo zeker 85 jongeren. De 32-jarige Noor heeft de moorden en de bomaanslag bekend, maar hij ontkent schuldig te zijn aan crimineel gedrag. Voorzover nu bekend zijn 93 mensen gedood en zijn er 96 gewonden.

De Noorse politie heeft bij het onderzoek geen andere verdachten op het oog dan Breivik. Volgens de politie heeft Breivik al bekend dat hij heeft geschoten en een bom heeft geplaatst, en alles op eigen houtje heeft gedaan. Daarbij ontkent hij schuldig te zijn aan crimineel gedrag. Hij is bereid mee te werken aan psychich onderzoek.
Vader 'verbijsterd'
De vader van Anders Breivik zegt in een interview met Noorse krant Verdens Gang dat hij pas hoorde van de moordpartij door het lezen van kranten op het internet. "Het was een grote schok waar ik nog steeds niet overheen ben'', citeert de krant hem. De vader is gepensioneerd en woont in Frankrijk. Hij zegt ook tegen de krant dat hij sinds 1995 geen contact meer met zijn zoon heeft gehad.
Zitting
Breivik wordt waarschijnlijk morgen aan het begin van de middag voorgeleid aan de rechter in Oslo. Dat zegt een woordvoerster tegen BNR Nieuwsradio.
Op de zitting zelf wordt bepaald of de bijeenkomst openbaar is, of dat de aanwezige journalisten de zaal weer moeten verlaten, meldt de woordvoerster. Aanwezigen zullen volgens haar de verdachte van de schietpartij op Utoya dus sowieso zien.
Verklaring
Volgens advocaat Geir Lippestad zal Breivik morgen in de rechtbank een verklaring afleggen. Behring wordt er ook van verdacht achter de bomaanslag in Oslo te zitten waardoor zeven mensen omkwamen.
Bij een veroordeling kan Breivik een maximale straf van 21 jaar worden opgelegd, zegt een politiechef.
Manifest
Volgens Noorse media verspreidde Behring kort voor hij zijn misdaden pleegde een manifest van 1500 pagina's op internet. Daarin beweert hij dat hij sinds de herfst van 2009 aan de aanslagen heeft gewerkt. Behring noemde zijn manifest "een Europese Verklaring van Onafhankelijkheid'' en heeft het onder meer over rassenoorlog, bevrijding van immigranten en hij weidt uit over zijn afkeer van islam en marxisme. Het is voor een deel als dagboek opgesteld met als laatste bijdrage vrijdag 22 juli. Advocaat Lippestad zei al eerder dat zijn cliënt de misdaden jarenlang voorbereidde.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen