Meer Nieuws20 nov '12 17:11Aangepast op 20 nov '12 22:22

Israël en militanten akkoord over wapenstilstand

Auteur: Harmen Simon Teunis

Israël ontkent dat het al een bestand is overeengekomen met de militanten in de Gaza-strook.

Eerder meldde Hamaswoordvoerder Ayman Taha dat er met bemiddeling van Egypte al een akkoord tot stand was gekomen. Dat wordt nu tegenover CNN ontkend door een regeringswoordvoerder. De wapenstilstand zou om acht uur vanavond - Nederlandse tijd - officieel worden bekendgemaakt. Het staakt-het-vuren gaat om elf uur vanavond in, meldt de woordvoerder.

Voorwaarden
Wel is duidelijk dat er nog stevig wordt onderhandeld over de voorwaarden van het bestand, zegt Salomon Bouman, oud-Midden-Oostencorrespondent voor NRC. "Ondertussen wordt Israël nog beschoten en Israël schiet terug. Kortom: de oorlog gaat nog door, maar het einde is in zicht."

Over de voorwaarden zullen nog de nodige noten worden gekraakt. "Israël eist van Hamas dat het ophoudt met schieten, er moet een bestand komen voor minstens één of twee jaar, én er moet internationale controle komen door Egypte, de VS en nog een bron."

Hamas wil op zijn beurt een einde aan de economische boycot van de Gaza-strook. Ook moet er een einde komen aan het vermoorden van Hamas-leiders, zegt Bouman. "Het is een dramatische situatie, een oorlogssituatie met een soort evenwichtssituatie. En dat speelt zich nu achter de schermen af."

Cynisch
Suggesties dat Israël eerst 'de zaak af wil maken' doet Bouman af als cynisch. "Dat zou erop neerkomen dat Israël de Gazastrook zou binnentrekken. En het zou Netanyahu met het oog op de verkiezingen niet goed uitkomen als er nu honderden Israëlische soldaten zouden sneuvelen."

"Het is een hele ingewikkelde situatie en ik denk dat de ontwapening van Hamas een belangwekkend punt is van de Israëli's. De organisatie is nog niet op de knieën gegaan, zei een Israëlische generaal."

Fatah en Hamas
Een ander cruciaal element is volgens CU-Kamerlid Joël Voordewind de stilte rond de Fatah. "Er zijn verdachtmakingen dat dit een reactie  is op het voorstel van Abbas om bij de Algemene Vergadering te kijken of hij tot een verhoogde status kan komen. Als dat was gelukt had de Fatah weer de lead gehad. Hamas brengt met die rakettenregen weer alle aandacht op zich."

De reactie van Timmermans is tot nu toe goed geweest. De rol van Egypte is enorm belangrijk: als het land laks zou meewerken dan ging de wapentoevoer gewoon door. Om weer aan de onderhandelingstafel te belanden moeten Fatah en Hamas wel op gaan treden anders valt het allemaal uiteen in een driestatenoplossing. En dan wordt het nóg onoverzichtelijker."

Het Franse persbureau AFP meldde op gezag van anonieme bronnen bij Hamas en de Islamitische Jihad dat het akkoord over een staakt-het-vuren vanavond in Caïro zou worden bekendgemaakt.

Het Israëlische kabinet besprak gisteravond al het Egyptische voorstel om het geweld in de Gazastrook, dat al aan ruim honderd mensen het leven kostte, te staken. Israël wil een diplomatieke oplossing voor de lange termijn vinden voor de Gazacrisis. Dit heeft premier Benjamin Netanyahu dinsdag gezegd na een gesprek met VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen