Meer Nieuws28 mrt '12 16:06Aangepast op 28 mrt '12 17:54

Robert M. misbruikte op verzoek [Update]

Auteur: Fleur de Bruijn

Robert M. heeft kinderen misbruikt, omdat andere pedofielen dat aan hem vroegen. De beelden deelde hij. Tijdens een politieverhoor zei hij dit gedaan te hebben omdat 'iedere artiest van applaus houdt'.

De beelden van het politieverhoor zullen vrijdag in de rechtbank getoond worden. Dit heeft de rechtbank woensdagmiddag besloten. Ook de verdediging krijgt de kans vrijdag beelden van de verhoren te tonen.

Bij BNR gaf het Openbaar Ministerie (OM) vanochtend aan dat als Robert M. geen berouw zou tonen, dat het OM dan beelden van zijn politieverhoor zou laten zien.

Misbruik op verzoek
Tijdens de verhoren werd duidelijk dat Robert M. bepaalde seksuele handelingen heeft verricht bij kinderen op verzoek van andere pedoseksuelen. Die kende hij via internet. Dat bleek woensdag tijdens de rechtszaak tegen de hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak.

Ook werd duidelijk dat M. zeer vaak kinderen misbruikte. Soms zou hij dat vier, vijf keer per dag hebben gedaan.

Spijt vs. geen spijt
BNR's Harmen van der Veen vertelde woensdagmiddag dat de rechtbank aanstaande vrijdag twee bandjes te zien zal krijgen. Het OM zal laten zien dat Robert M. tijdens de politieverhoren heeft aangegeven geen spijt te hebben.

De verdediging heeft een bandje waaruit blijkt dat M. juist wel spijt heeft. "we krijgen misschien het beeld van iemand met een gespleten persoonlijkheid."

Van der Veen vertelde dat de geloofwaardigheid van M. in het geding is. Tijdens de verhoren woensdag heeft M. uitgebreid spijt betuigd voor de slachtoffers en de ouders. Het is volgens de verslaggever nu zaak dat de rechtbank nu moet beoordelen hoe oprecht M. is.

Ouders geen schuld
Om zijn woorden kracht bij te zetten, zei M. woensdag dat hij bewust bij alle zittingen, ook diegenen achter gesloten deuren, aanwezig is geweest.

Hij deed dit naar eigen zeggen zodat ouders hem desgewenst in de ogen konden kijken en hij, als hij de kans kreeg, tegen de ouders had kunnen zeggen dat het niet hun schuld is: "u hebt goed opgelet, het is niet uw schuld".

Veganist
Ook woensdag zei M. dat hij er alles aan heeft gedaan om zijn gevoelens te onderdrukken. "Ik had bij alle deuren aangeklopt, zowel op internet als elders.'' Daaronder waren bijvoorbeeld de huisarts en psychotherapie. "Ik heb alle opties die er waren, onderzocht. Ik zag dat er in deze tijd simpelweg niets is.''

De verdachte vergeleek zichzelf met een veganist die met een vliegtuig neerstort op Groenland, waar hij alleen maar vis of zeehonden kan eten. Om niet te sterven van de honger, doet hij dat uiteindelijk.

Green Card
Volgens Van der Veen krijgt M. vandaag uitvoerig het woord: “hij spreekt uitvoerig, eloquent, soms een beetje theateraal. De inhoud is verschrikkelijk, maar wel boeiend.” Van der Veen zei vandaag tegen BNR dat de rechtbank steeds zoekt naar de spijtbetuiging. Bijvoorbeeld naar zijn man die steeds naast hem zit. En blijft volhouden dat hij houdt van M. en hem knap vindt en verliefd op hem is.

De liefde lijkt (meer) niet geheel wederzijds: “M. noemde zijn huwelijk een Green Card, hij wilde een plek en iemand om samen belastingen mee te betalen." Van der Veen zei dat zijn echtgenoot Richard van O. ondertussen voor zich uit zit te staren: "het verschil tussen intelligent en iets minder; wat dat betreft trekt Robert M. wel een vacuüm."

Onvoorwaardelijke liefde
De advocaat van Richard van O., Eric van Kregten, erkende tegen BNR dat Robert M. inderdaad zijn echtgenoot vergeet in zijn spijtbetuigingen: “Hij laat niet duidelijk merken dat zijn echtgenoot door zijn handelen al lange tijd van zijn vrijheid is beroofd.”

Kregten maakte nogmaals duidelijk dat de liefde van Van O. voor M. onvoorwaardelijk is. En ondanks het feit dat M. niet erg liefdevol over Van O. spreekt, haalt laatstgenoemde er wel voldoende erkenning uit volgens zijn advocaat.

Eric van Kregten kon geen antwoord geven op de vraag of hij vindt dat zijn cliënt is misbruikt door M. Hij zei wel dat het ‘strikt juridisch beter was geweest als hij meer afstand had genomen.’ Kregten zei dat hij bijvoorbeeld een scheiding had kunnen aanvragen.

Robert M. wordt verdacht van seksueel misbruik van 67 kinderen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen