Meer Nieuws2 apr '12 11:10Aangepast op 2 apr '12 14:43

Miljoen voor slachtoffers zedenzaak [Update]

Auteur: Fleur de Bruijn

De advocaten van slachtoffers en hun ouders in de Amsterdamse zedenzaak eisen een fikse schadevergoeding. De totale schade is waarschijnlijk meer dan een miljoen.

Dit zei advocaat Richard Korver, die 47 kinderen vertegenwoordigt, in de rechtbank. De advocaten eisen om te beginnen een immateriële schadevergoeding.

Minimaal 8000 euro
Korver legde maandag de rekensom, ook namens zijn collega's, uit aan de rechtbank: 8000 euro voor ieder kind wegens inbreuk op de lichamelijke integriteit, 8000 euro voor ieder kind waarvan beelden zijn gemaakt voor het schenden van de privacy en 8000 euro voor elk gezin wegens inbreuk op het gezinsleven (ook als meerdere kinderen slachtoffer zijn geworden).

Symbolisch
Verslaggever Harmen van der Veen noemde de schadevergoeding een symbolisch bedrag, omdat Robert M. het zelf niet kan betalen. Zijn huis is met een restschuld verkocht.

Als het bedrag wordt toegekend, zal het door de overheid aan de ouders worden betaald. De overheid zal op haar beurt als een deurwaarder achter M. aan blijven zitten. Mocht hij inkomsten krijgen, zullen deze direct worden geclaimd.

Van der Veen zei dat de mogelijke schadevergoeding voor de ouders als extra straf geldt.

Enorme gevolgen
In zijn betoog stond Korver uitvoerig stil bij de enorme gevolgen die de misbruikpraktijken van M. op de kinderen, de ouders en hun gezinnen hebben gehad. De schade aan kinderen kan zich nog jaren na het misbruik openbaren.

Ook merkte Korver op dat het door M. gemaakte beeldmateriaal van het misbruik de zaak veel erger maakt: "Op die manier kan het misbruik van een minderjarige levenslang voortduren'', aldus de raadsman.

Impact ouders
Ook beschreef Korver de grote impact op de ouders. Velen kampen met een groot schuldgevoel en vragen zich af of ze hun kind niet beter hadden moeten beschermen. Sommigen durfden hun kind niet meer naar de kinderopvang te brengen en konden daardoor niet meer werken.

Harmen van der Veen citeerde op BNR ook een vader die vanwege het spreekrecht vertelde wat de gevolgen van het misbruik voor hem en zijn gezin zijn: "ik heb voortdurend angst en zorgen. Pas als ik zie dat mijn misbruikte kinderen gelukkig zijn, kan ik mijn verdriet toelaten.”

Strafeisen
Donderdag wordt het openbare deel van het proces voortgezet. Volgens de planning zal het Openbaar Ministerie aan het eind van de week de strafeisen tegen M. en zijn partner Richard van O. bekendmaken. Volgende week volgen de pleidooien.

Robert M.
Hoofdverdachte Robert M. staat terecht voor het misbruiken van 67 kinderen. De andere verdachte in de zaak is zijn man Richard van O. De schadeclaim is tegen beide verdachten gericht.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen