Meer Nieuws14 mrt '12 17:02

Richard van O. wist van niets

Auteur: Fleur de Bruijn

Richard van O. heeft woensdag tegen de rechtbank gezegd dat hij niets wist van het kindermisbruik door zijn man Robert M.

Robert M. op de tekening als derde van links
Robert M. op de tekening als derde van links

Dit is in strijd met eerdere verklaringen die hij heeft gegeven tegen de politie. Volgens Van O. was er sprake van een ´afgedwongen verklaring'.

Verhoor Van O.
Het verhoor van Van O. verliep moeizaam. Hij slikt medicijnen tegen stress en depressiviteit en kan zich daardoor, volgens hemzelf en zijn advocaten, moeilijk concentreren. Daardoor snapte hij veel vragen niet of kon hij ze niet beantwoorden. Na enige tijd beriep hij zich op zijn zwijgrecht en besloot de rechtbank het verhoor te beëindigen.

Relatie M. en Van O.
Tijdens de zitting werd ook meer duidelijk over de relatie tussen Van O. en Robert M. De twee leerden elkaar begin deze eeuw kennen via internet. Van O. zou M. in Duitsland hebben opgehaald nadat die daar in aanraking met justitie was gekomen wegens bezit en verspreiding van kinderporno.

Uit de politieverhoren waar de rechtbank woensdag naar verwees, rijst het beeld van een ongelijkwaardige relatie. Van O. zou smoorverliefd zijn geweest, terwijl M. hem vooral zag als iemand die hem uit een hachelijke situatie kon redden. Tijdens eerdere verhoren heeft Van O. ook gezegd dat hij M. niet heeft tegengehouden omdat hij bang was hem kwijt te raken.

Hervat na wraking
Vandaag is de rechtszaak tegen Robert M. en Richard van O. hervat. De wrakingskamer heeft woensdagmorgen het verzoek van M. afgewezen om de rechtbank te wraken. M. en zijn advocaten wilden nieuwe rechters, omdat de huidige rechters de schijn van vooringenomenheid zouden hebben gewekt.

Omdat de zaken van M. en van Van O. nauw met elkaar verweven zijn, werd ook het proces tegen Van O. opgeschort in afwachting van de uitspraak van de wrakingskamer.

Verhoor Robert M.
Het proces werd hervat met het verhoor van Robert M. De uit Letland afkomstige M. vertelde tegen de rechtbank dat hij zijn gevoelens lang heeft onderdrukt, maar dat hij er uiteindelijk toch aan heeft toegegeven. Naar eigen zeggen moest hij 24 uur per dag, zeven dagen per week zijn eigen bewaker zijn.

BNR-verslaggever Harmen van der Veen was vandaag bij de verhoren aanwezig: "De verhoren leveren een helder beeld op van hoe hij heeft gehandeld, wat hij heeft gedaan en hoe hij dat geheim heeft gehouden.”

“Het patroon waarin dat is gegaan is vandaag geschetst en dat is niet leuk om naar te luisteren”, aldus Van der Veen.

Extra spreektijd
Tijdens de rechtszaak kreeg M. extra spreektijd. De verdachte had de rechtbank verzocht hem ruimte te geven om het beeld wat van hem geschetst is te nuanceren. In het kwartier extra spreektijd dat M. kreeg, vertelde hij over zijn jeugd, zijn gevoelens en de worsteling daarmee. De rechter benadrukte dat hij het kort moest houden.

Voordat M. aan zijn verklaring begon, zei M. al dat de verklaring wel een half uur kon duren. De rechter vond dit ´wat veel´; het moest bij een kwartier blijven.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen