Meer Nieuws30 okt '12 15:25

Slideshow | Sandy als superstorm richting noorden

Auteur: Pieter van den Akker

De orkaan Sandy is inmiddels afgezwakt tot een tropische storm en trekt dinsdag verder richting het noorden. In New Jersey hebben reddingswerkers honderden mensen in veiligheid gebracht.

Sommigen werden van het dak van hun huis gered, zei een overheidsfunctionaris dinsdag tegen de Amerikaanse nieuwszender CNN.

Superstorm Sandy stuwde het water in de rivier Hackensack op, waardoor straten in onder meer de plaatsen Moonachie, Little Ferry en Carlstadt blank kwamen te staan. Het water steeg op sommige plekken wel tot zo'n 1,5 meter hoogte.

Dijkdoorbraak
De politie zei aanvankelijk dat er sprake was van een dijkdoorbraak. Maar volgens lokale functionaris Jeanne Baratta was de rivier misschien 'gewoon' overstroomd. Baretta zei dat zo'n 2000 mensen last hebben van het wassende water. Voor zover bekend zijn er in het gebied geen doden gevallen.

De plaatsen Moonachie, Little Ferry en Carlstadt liggen allemaal in het district Bergen County. Er wonen volgens gegevens uit 2010 bijna 20.000 mensen in de plaatsen.

Windsnelheid: 100 km/u
Na de verwoestende schade aan de oostkust van de VS trok Sandy dinsdag verder richting noorden. Daarbij werd de wervelstorm maar langzaam zwakker. Ook dinsdag werden nog windsnelheden van bijna 100 kilometer per uur bereikt.

Amerikaanse meteorologen beschouwen Sandy nu niet meer als tropische storm. De energie die Sandy heeft gekregen uit het warme water van de Atlantische Oceaan, is aan het afzwakken. Sandy wordt nu gevoed door een koude stroming uit het noorden van Canada.

8 miljoen mensen zonder stroom
Als gevolg van de storm zitten ruim acht miljoen mensen zonder stroom in het noordoosten van de Verenigde Staten. Daarvan wonen er twee miljoen in de staat New Jersey. In de stad New York zitten 750.000 mensen zonder stroom. Burgemeester Michael Bloomberg, zei dinsdag op een persconferentie dat de orkaan in de stad 10 levens heeft geëist. Hij is bang dat het dodental nog oploopt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen