Meer Nieuws8 feb '12 20:04Aangepast op 9 feb '12 06:56

It giet net oan

Auteur: Thijs Baas

De Elfstedentocht gaat voorlopig niet door. Dat is de uitkomst van het beraad van de rayonhoofden.

Invallende dooi lijkt roet in het eten te gooien voor de Tocht der Tochten. Het bestuur van de Vereniging De Friesche Elfsteden en de 22 rayonhoofden kwamen woensdagavond om zeven uur voor de tweede keer bij elkaar om de kwaliteit van het ijs te bespreken. Maar blijkbaar hadden zij niet veel tijd nodig. Nog geen uur later begon de persconferentie.

Voorzitter Wiebe Wieling bracht daar het slechtst mogelijke nieuws voor schaatsminnend Nederland: "Beste mensen, ik heb geen goed nieuws. Wij kunnen op dit moment geen tocht uitschrijven."

Dat had vooral te maken met het ijs dat op sommige plekken te dun bleek. "Gemiddeld zit het rond de 10 tot 11 centimeter. Er zijn uitschieters van boven de 15 centimeter. Maar op sommige plekken is het ook 8 tot 9 centimeter. De weersverwachtingen brengen ons geen verbetering tot zondag. Het was een heel moeilijk maar unaniem besluit van alle rayonhoofden. Het kan niet op dit moment", zei Wieling.

"In of na het weekeinde komt er dooi. Het is frustrerend. We zitten vlak voor de eindstreep. Maar de veiligheid voor iedereen is net zo belangrijk als onze wens om de tocht te houden."

Daardoor lijkt de Elfstedentocht het komende weekeinde dus onmogelijk.

Zuidwesthoek
Vooral in de zuidwesthoek is het ijs nog lang niet op de juiste dikte. Door de sneeuw die vorige week is gevallen en bomen die de warmte vasthouden groeit het ijs in De Luts niet snel genoeg aan.

Ondanks de verwachte strenge vorst in de komende nachten was dat toch een reden voor de Vereniging om het zekere voor het onzekere te nemen.

Ministers Schippers baalt
Minister Edith Schippers vindt het "ontzettend jammer" dat de Elfstedentocht niet doorgaat. Dat liet ze woensdagavond namens het kabinet weten.

|Met al die miljoenen andere Nederlanders heb ik me er enorm op verheugd. Net als iedereen wilde ook ik mijn agenda er een dag voor leegvegen. Het mag niet zo zijn, dat is heel jammer. Maar laten we ook trots zijn dat we in deze ijskoude dagen hier met z'n allen voor warmgelopen hebben. Dat geeft een heel goed gevoel. En zolang het nu nog kan, wens ik iedereen nog veel ijspret toe", zei Schippers.

Gerelateerde artikelen