Meer Nieuws8 feb '12 14:37Aangepast op 8 feb '12 15:21

Elfstedentocht geeft Friesland economische impuls

Auteur: Anne-Greet Haars

Als de Elfstedentocht doorgaat, geeft dat de Friese economie dit jaar een extra impuls van 0,2 procent groei, aldus het Economisch Bureau van ING woensdag.

De denktank verwacht dat vooral de horeca garen spint bij de 'tocht der tochten'.

Bij de laatste Elfstedentocht, in 1997, waren de cafés 24 uur achtereen open en waren alle hotels in de regio enkele dagen lang volgeboekt.

Winkels, vervoer en beveiliging
Naast de horeca profiteren ook winkels, vervoer en beveiliging van het schaatsfestijn. Zonder Elfstedentocht komt economische groei van Friesland uit op 0,5 procent, met de tocht op 0,7 procent, heeft ING berekend.

Ook drankproducent Sonnema doet goede zaken. Het FD tekent vandaag uit de mond van directeur Hans Boot op: "Zodra de rayonhoofden bij elkaar komen, komen hier ook allerlei mensen bij elkaar."

"Het is net als met de schaatsfabrieken. We hebben het al druk in de winter, maar dit zijn heel goede maanden."

Overuren
Sonnema verwacht een ‘dubbele productie’ te draaien door de Elfstedentochtkoorts die Friesland in zijn greep houdt. Een verhoogde consumptie van de traditionele kruidendrank is volgens Boot een vast onderdeel van het volksfeest dat naar verwachting zal losbarsten. Maar hij verkoopt ook meer Jachtbitter, Joseph Guy-cognac en andere merken uit zijn drankenportfolio. "Het is een winterse Koninginnedag", aldus Boot.

Over de verwachte piek in de omzetcijfers doet het in 1777 opgerichte familiebedrijf geen uitspraak. Sonnema produceert meer dan twee miljoen liter drank per jaar, inclusief beerenburg. "De verdeling laten we in het midden, de concurrent leest mee."

Gerelateerde artikelen