Meer Nieuws18 feb '12 12:36Aangepast op 21 feb '12 08:40

Onjuiste informatie over Friso

Auteur: Bart Tuinman

Volgens het ziekenhuis in Innsbrück is de informatie over de medische toestand van Johan Friso die er is verspreid "grotendeels incorrect". NRC Handelsblad meldde vannochtend dat Friso geen schedelbasisfractuur heeft.

NRC journalist Jannetje Koelewijn is in het ziekenhuis waar prins Johan Friso op de intensive care ligt en schreef het artikel over Friso. "Je kunt je voorstellen dat de RVD er niet blij mee is dat ze mij niet konden controleren. Dus ook de pressofficer van het ziekenhuis is ingezet om te zeggen dat ik hiermee moest stoppen", vertelt Koelewijn. "Maar een uur geleden heb ik het nog gecheckt", vertelt ze aan BNR.

Schedelbasisfractuur
De zegsman van het ziekenhuis in Innsbrück wil verder niet zeggen wat er wel of niet klopt aan de verklaring. Hij wil niet ingaan op de medische toestand van de prins. De journaliste schreef dat de prins geen schedelbasisfractuur heeft. Het kan volgens haar echt alle kanten op. "Ze kunnen ook niet aangeven wat de gevolgen zijn want dat weten ze gewoon niet".

Neurochirurg
De man van de NRC journaliste werkt als neurochirurg en is voor een cursus in het ziekenhuis. "Een uur geleden heb ik het nog gecheckt", vertelt de journaliste. Haar man is nagegaan of de informatie die verspreid is klopt. "Friso heeft geen schedelbasisfractuur en geen ernstige lichamelijke verwondingen".

Tegenwerking
De Nederlandse Rijksvoorlichtingsdienst heeft de verantwoordelijkheid voor de woordvoering volledig naar zich toegetrokken. "Ze zeiden de informatie die jij verspreidt is verkeerd, dus ik ben het gelijk gaan checken. Mijn man is het gaan checken en hij zei: 'wat je in de krant hebt geschreven dat kopt'", vertelt Koelewijn.

Schade
Volgens de NRC-journalist is het probleem waar de prins nu mee kampt de ademnood waarin hij heeft verkeerd. Verder heeft hij volgens de krant geen verwondingen en geen schedelbasisfractuur. De lage lichaamstemperatuur is volgens de neurochirurg, die de krant sprak, gunstig. Het lichaam kan het dan met minder zuurstof doen.

Zuurstof
De komende dagen zal Friso in slaap gehouden worden. Als het lichaam weinig zuurstof krijgt zetten de bloedvaten uit om zoveel mogelijk zuurstof op te nemen. De wanden kunnen dan alleen wel gaan lekken en dat kan gevaarlijk zijn voor het brein, omdat de weefsels dan kunnen gaan zwellen. Dit kan de druk flink verhogen want de schedel zit om het brein, het kan zelfs dodelijk zijn.

Volgens de journalist wordt zaterdag een mri-scan gemaakt en op de ct-scan die al 's middags is gemaakt waren geen bijzonderheden te zien.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen