Meer Nieuws17 feb '12 18:59Aangepast op 21 feb '12 08:39

De risico's van 'off-piste'

Auteur: Thijs Baas

Prins Johan Friso nam duidelijk een groot risico door van de gebaande paden af te wijken. Toch zou de off-piste-route gewoon toegankelijk zijn geweest.

Maar wat zijn de werkelijke risico's, en hoe zijn je kansen als je eenmaal wordt overvallen door een lawine? Verschillende deskundigen lieten hun licht daarover schijnen op BNR Nieuwsradio.

Off-piste
Waarom de prins wél off-piste besloot de berg af te dalen, is nog niet geheel duidelijk. Volgens burgemeester Ludwig Muxel van Lech was het erg mooi weer, maar was off-piste skiën zeer gevaarlijk. Zeker bij de waarschuwing met code 4 - op een schaal van 5.

Bij die code is het zelfs voor 'profi's' verboden off-piste te skiën, meldt Martin van den Berg, skileraar in St. Ankton. Vanochtend gold voor de regio Vorarlberg inderdaad een code 4 boven de 1.800 meter.

Dat had vooral te maken met het feit dat de meeste sneeuw viel terwijl de wind behoorlijk tekeer ging, weet Van den Berg. Zelf zou hij "zeer terughoudend" zijn om onder die omstandigheden van de geprepareerde pistes af te wijken.

Ski Vereniging
Op zich wordt er elke dag een lawinewaarschuwing afgegeven. Er zijn ongeprepareerde routes die ook onder deze omstandigheden toegankelijk zijn, meldt Rolf Westerhof, lawine-expert van het Snow Safety Center. "Maar dan nog is het de vraag of het verstandig is om daar ook gebruik van te maken."

Berggids
Berggids Edward Bekker meldt dat 75 tot 90 procent van de mensen die onder een lawine terecht komen na een kwartier nog leeft. Na drie kwartier is dat nog maar ongeveer 20 procent.

Een lawine van dertig bij veertig meter, waar in dit geval sprake van zou zijn, is zeker niet niks: de impact van een kubieke meter sneeuw is al 400 tot 600 kilo. "Je raakt in een hypoxische toestand, vergelijkbaar met narcose." 

Schedelbasis
Traumachirurg Inger Schipper van het LUMC kan alleen in het algemeen iets zeggen over de gevolgen van een schedelbasisfractuur. Die hóeft op zich geen problemen op te leveren, maar als je bij een val op obstakels stuit, kan dat wel complicaties opleveren.

Normaal gesproken heeft iemand die binnen 15 tot 20 minuten wordt opgegraven een heel behoorlijke kans om het te overleven. "Ik kan veel zeggen over het letsel dat mensen kúnnen krijgen als ze in een lawine terechtkomen, maar prognoges over dit specifieke geval kan ik niet geven."

Zorgwekkend
Radiodokter en KNO-arts  Eize Wielinga maakt zich vooral zorgen over het feit dat de prins moest worden gereanimeerd. Hij is veertig meter meegesleurd, en dat gebeurt hoogstzelden op een egale piste. De hersenzenuwen kunnen door de botbreuken afscheuren, met mogelijke verlammingen en een hersenoedeem tot gevolg.

"Ik vind de berichtgeving tot nu toe alleszins reden om bezorgd te zijn", meent Wielinga. Ook het feit dat er pas over enkele dagen meer duidelijkheid komt, stelt Wielinga bepaald niet gerust.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen