Meer Nieuws17 feb '12 15:27

Prins Johan Friso in levensgevaar

Auteur: Harmen Simon Teunis

Pas over enkele dagen kunnen artsen een prognose geven over de toestand van prins Friso, meldde de Rijksvoorlichtinsgdienst.

Prins Johan Friso raakte vrijdagmiddag in Oostenrijk bedolven onder een lawine. Hij zou ruim een kwartier onder de sneeuw hebben gelegen en moest gereanimeerd worden toen hij eenmaal door reddingsploegen gevonden werd. De koningin is nu bij hem in het ziekenhuis. Ook prins Willem-Alexander is met het regerinsvliegtuig op weg naar Innsbrück, meldt verslaggever Mark Beekhuis. 

Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst is de situatie van de prins "stabiel, maar nog niet buiten levensgevaar".

Volgens verslaggever Derk Marseille heeft premier Rutte inmiddels contact gehad met de koninklijke familie en heeft hij het medeleven van het hele volk doorgegeven. De mededeling dat de artsen pas over enkele dagen meer kunnen zeggen is moeilijk te plaatsen, meldt Marseille.

Gereanimeerd
De prins moest worden gereanimeerd en is naar een ziekenhuis in Innsbrück gebracht, dat gespecialiseerd is in het behandelen van lawineslachtoffers. Volgens de burgemeester van Lech, Ludwig Muxel, is koningin Beatrix op dit moment bij haar zoon, evenals diens echtgenote Mabel.

De burgemeester heeft inmiddels al contact gehad met wereldwijde media. Het grijpt de inwoners van het skidorp Lech volgens hem erg aan, omdat de Koninklijke Familie al jaren in Lech komt. Volgens Muxel is een kwartier onder de sneeuw op zich te overleven, maar hij meldt dat het er "zeer, zeer ernstig" uitziet.  De Rijksvoorlichtingsdienst liet weten dat de traditionele fotosessie van het Koninklijk Huis maandag niet doorgaat.

Off-piste
De lawine, een pak sneeuw van ongeveer 30 bij 40 meter, kwam rond 12.15 uur naar beneden bij Litzen-Zugertobel. Volgens de Oostenrijkse krant Krone werd de prins zo'n 40 meter meegesleurd.

De prins werd volgens de krant na 20 minuten gevonden dankzij een grootscheepse zoekactie waarbij meerdere reddingsploegen en twee helikopters deelnamen. Er zouden niet meer vermisten zijn. Prins Friso is in de helikopter geanimeerd.

Friso was volgens burgemeester Ludwig Muxel van Lech met één andere persoon buiten de piste aan het skiën. De vriend waarmee hij op de piste stond bleef voor zover bekend ongedeerd. Ze zouden in het bezit zijn geweest van lawine-waarschuwingssystemen.

Waarschuwing
In de afgelopen dagen heeft het zwaar gesneeuwd in de Oostenrijkse Alpen. Daardoor groeit het gevaar van lawines. In Lech was vrijdag een waarschuwing voor lawines van kracht, met de code 4 ('groot') op een schaal van 5.

Er was een "dringend'' advies gegeven de skipistes niet te verlaten in verband met het lawinegevaar. De waarschuwing was afgegeven door de deelstaat Tirol, die repte over een "hachelijke'' situatie, aldus de Oostenrijkse krant Kurier op haar website.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen