Meer Nieuws15 okt '12 06:24

FARC komt met onderhandelaar Nijmeijer op de proppen

Auteur: Thijs Baas

Tanja Nijmeijer is last minute toegevoegd aan het onderhandelingsteam van de FARC, dat in Oslo gaat onderhandelen over vrede tussen de rebellenbeweging en de Colombiaanse regering.

De onderhandelingen zouden maandag beginnen, maar zijn uitgesteld tot woensdag vanwege het slechte weer. Ook zou de beslissing om Nijmeijer toe te voegen aan het onderhandelingsteam wrevel hebben gewekt bij de Colombiaanse regering.

Verbazing over rol Tanja Nijmeijer
Antropoloog Kees Koonings aan de UvA en de Universiteit Utrecht toont zich op BNR dan ook verbaasd over de prominente rol voor de Nederlandse: "Het is natuurlijk wel een boegbeeld voor ze en ze spreekt haar talen. Maar tegelijkertijd heeft ze een veroordeling lopen bij het Colombiaanse gerecht voor betrokkenheid bij aanslagen."

Ingewikkelde onderhandelingen
Koonings verwacht overigens weinig van de onderhandelingen, of Nijmeijer nou wel of niet aan tafel zit: "Het lijkt me heel ingewikkeld om de details van een eventueel akkoord af te spreken en vervolgens af te wikkelen. De FARC en de regering zullen op een aantal concrete punten tot elkaar moeten komen."

Dat ligt dan vooral aan de agenda waarmee de FARC naar Oslo reist, zegt Koonings tegen BNR's Annette van Soest: "Gaat dat om sociale hervormingen? Gaat dat om machtsdeling in de gebieden waar de FARC actief is? Een deel van de FARC dat op moet gaan in een soort plattelandspolitie? dat zijn de punten waar het uiteindelijk gecompliceerd wordt."

Recent interview met Nijmeijer
De zender van de Colombiaanse rebellenbeweging FARC heeft een interview uitgezonden met de Nederlandse strijdster. Het gesprek werd een week geleden opgenomen, op 8 oktober, en dat is de 45 sterfdag van Che Guevarra. Nijmeijer is het Nederlands nog niet verleerd....

Nijmeijer spreekt in het Spaans over de vredesonderhandelingen met de Colombiaanse regering. Vrede kan volgens haar binnen een dag bereikt worden. Als de regering maar bereid is te hervormen.

Arrestatiebevel
Volgens tv-station RCN zou Nijmeijer in Havana vastzitten omdat er nog een arrestatiebevel tegen haar loopt. Arrestatiebevelen tegen de andere onderhandelaars werden ingetrokken zodat zij naar Oslo konden afreizen. Vanuit de Cubaanse hoofdstad zouden zij doorreizen naar Oslo, waar onderhandelingen tussen de Colombiaanse regering en de FARC-rebellen beginnen.

Omdat Nijmeijer geen Colombiaanse is, zou dat meer tijd kosten. Volgens een anonieme bron binnen het onderhandelingsteam van de regering zijn die besprekingen uitgesteld vanwege slechte weersomstandigheden. Het was de bedoeling dat de vredesonderhandelingen maandag in de Noorse hoofdstad zouden beginnen, waarna de bespreking in Havana zou worden voortgezet.

Rond te tafel
Op woensdag 17 oktober stond er een persconferentie van beide partijen op de agenda. President Juan Manuel Santos nam eerder dit jaar het initiatief om rond de tafel te gaan zitten met de marxistische guerrillabeweging. Tijdens de vredesonderhandelingen is geen staakt-het-vuren van kracht. Bij onderhandelingspogingen tussen 1999 en 2002 maakten de FARC daar op grote schaal misbruik van.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen