Meer Nieuws27 aug '12 16:45

Colombia onderhandelt met FARC over vrede

Auteur: Arjan Meesterburrie

De Colombiaanse regering gaat in oktober in Oslo vredesonderhandelingen voeren met guerillagroep FARC. Nu vinden al verkennende gesprekken plaats op Cuba, meldt RCN Radio.

Volgens de Colombiaanse radiozender doet de regering van president Juan Manuel Santos binnen enkele dagen de officiële aankondiging. Op dit moment vinden er al gesprekken plaats in de Cubaanse hoofdstad Havana. De vredesbesprekingen betekenen een definitieve breuk met het beleid van de vorige president, Álvaro Uribe.

Begin juni liet de FARC in een internetfilmpje al weten een deal met de regering te willen sluiten.

Hugo Chávez
President Santos nam het initiatief voor de vredesbesprekingen bij zijn ontmoeting met de Venozolaanse president Hugo Chávez, meldt RCN Radio. De betrekkingen tussen Colombia en Venezuela waren op dat moment zeer slecht. Santos verklaarde ze te willen herstellen op voorwaarde dat zijn Venozolaanse collega Chávez zou helpen met toenaderingen met de FARC. Daartoe was Chávez bereid.

Tanja Nijmeijer
Het voor Nederland bekendste lid van de FARC is de inmiddels 34-jarige Tanja Nijmeijer. Zij sloot zich bijna tien jaar geleden aan bij de Colobiaanse guerillabeweging. Afgelopen december liet ze weten nog steeds achter de daden en ideeën van de FARC te staan.

Marxistische guerilla
Bijna 50 jaar geleden begon de FARC als een marxistische guerrilla van boeren. De beweging en het gebied dat ze beheerste, groeiden sterk in de jaren 70 en 80. Daarmee werd de FARC ook een drugsbende met enorme inkomsten. Maar na de opkomst van deze 'narcoguerrilla' boette de FARC vanaf het begin van deze eeuw aan kracht in.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen