Meer Nieuws27 mrt '12 20:59Aangepast op 27 mrt '12 23:26

Minister Leers brandschoon door paspoortscan

Auteur: Harmen Simon Teunis

De nieuwe geautomatiseerde paspoortcontrole op Schiphol scant je gezicht en strafblad in een oogwenk. Minister Gerd Leers is blij met de paspoortscan. Hij ging als eerste door het poortje.

De minister ging, onder groot applaus, door het poortje. Daarmee was hij de eerste Nederlander die het land op die manier mocht verlaten. De minister is blij dat de machines de marechaussee werk uit handen neemt. Zij kunnen zich daardoor beter richten op het observeren van reizigers die zich verdacht gedragen. En dat is belangrijk, benadrukt Leers.

"We zien dat het aantal reizigers toeneemt. Wil je daar gelijke tred met de controle bijhouden dan kun je niet alleen maar nog maar marechaussee erbij zetten. Dan moet je technieken hebben. En die technieken hier bieden ons de gelegenheid om een balans te vinden tussen snelheid en veiligheid. Dat is denk ik heel belangrijk", aldus Leers.

Intelligent apparaat
Kim Kootkar van de marechaussee legt uit hoe intelligent het apparaat is. "Er zijn heel veel dingen die het kan controleren. Sowieso de paspoortgegevens. Het haalt de passagier door de opsporingssystemen en maakt een foto. Die foto wordt vergeleken met de foto op de chip van het paspoort. Dat is zo nauwkeurig dat het niet mis kan gaan."

"Lijkt me handig en functioneel", zei een passagier die door het poortje ging. De derde Nederlander die door het poortje ging was in weinig woorden bijzonder te spreken over de snelheid. "Fantastisch. Snel. Tijdwinst. Prima."

Vorig jaar onderschepte de dienst ruim 10.000 reizigers op Schiphol die nog ergens voor stonden gesignaleerd.

Vier mensen vallen door de mand
Tijdens de proef zijn vier mensen door de mand gevallen. Drie passagiers kozen er zelf voor door de paspoortscan te gaan, een vierde was daarom gevraagd. De Koninklijke Marechaussee Schiphol kijkt tevreden terug op de proef.

Alleen reizigers uit EU-landen, Noorwegen, IJsland, Liechtenstein en Zwitserland kunnen gebruikmaken van de nieuwe paspoortcontrole.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen