Meer Nieuws17 okt '12 21:09Aangepast op 22 okt '12 18:41

Gesprekken met FARC begonnen

Auteur: Fleur de Bruijn

In Noorwegen zijn woensdag op een geheime locatie onderhandelingen begonnen tussen delegaties van de Colombiaanse regering en de guerrillabeweging FARC. Dat zeiden Noorse overheidsfunctionarissen.

De onderhandelingen moeten een einde maken aan bijna een halve eeuw oorlogsgeweld in het Zuid-Amerikaanse land. President Juan Manuel Santos van Colombia gokt erop dat de rebellen dusdanig verzwakt zijn door de klappen die het Colombiaanse leger de afgelopen tien jaar uitdeelde, dat het beëindigen van de guerrilla nu een serieuze kans maakt, nadat eerdere pogingen waren mislukt.

De delegaties werden woensdag via een vipruimte op het vliegveld van Oslo buiten het zicht van de media weggevoerd naar een geheime locatie.

Het is de bedoeling dat de onderhandelaars donderdag de pers te woord staan, maar onduidelijk is of dit gebeurt op een gezamenlijke persconferentie van de twee delegaties.

Onderhandelingen
Aanvankelijk circuleerden er verschillende berichten over de start van de onderhandelingen in Noorwegen. Zo meldde het Franse persbureau AFP eerder dat ze waarschijnlijk donderdag zouden beginnen in een hotel aan het Hurdalmeer, ongeveer 70 kilometer ten noorden van Oslo.

De verwachting is dat de onderhandelingen in een later stadium in Cuba worden voortgezet. Daar zal het Nederlandse FARC-lid Tanja Nijmeijer zich volgens Colombiaanse media bij de delegatie van de FARC voegen.

Tanja Nijmeijer
Nijmeijer kon naar verluidt voor Oslo niet zo snel een vrijgeleide krijgen. Voor de andere delegatieleden was dat al wel geregeld. Nijmeijer (34) staat op de opsporingslijst van Interpol; ze wordt gezocht wegens ontvoering en terrorisme.

De FARC begon in 1964 als ultralinkse guerrillabeweging van boeren die zich in de loop der jaren gingen bezighouden met drugshandel en ontvoeringen. Het laatste decennium heeft de beweging aan kracht ingeboet. Sinds 2001 zijn de FARC gehalveerd tot circa 8000 strijders.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen