Meer Nieuws18 apr '12 15:26Aangepast op 18 apr '12 17:42

Breivik: Doe mij maar doodstraf of vrijspraak

Auteur: Anne-Greet Haars

Anders Breivik wil de doodstraf of vrijspraak. En hij zegt dat er cellen klaarstaan die ieder moment kunnen toeslaan met nieuwe aanslagen.

Breivik erkende woensdag tijdens zijn proces dat zijn eis, doodstraf of vrijspraak, weinig realistisch is, aangezien Noorwegen geen doodstraf kent en hij de aanslagen heeft opgeëist.

Als deskundigen Breivik niet gek verklaren, krijgt hij een gevangenisstraf van 21 jaar, die kan worden verlengd. Dat vindt hij zelf "een waardeloze straf''.

Breivik vond het ook een schande dat dinsdag een van de rechters in het proces is vervangen. De rechter bleek in juli op de sociale netwerksite Facebook te hebben opgeroepen tot de doodstraf voor de Noorse schutter.

Nieuwe aanslagen
Breivik zei ook dat er twee andere cellen van de Orde van Tempeliers bereid zijn om Noorwegen aan te vallen. Hij gaf aan dat zij ieder moment kunnen toeslaan met nieuwe aanslagen.

"Ik ben slechts een van de zeer vele militante nationalisten in Noorwegen en Europa. Als onze eisen niet worden ingewilligd, zal het opnieuw gebeuren'', zei Breivik. Hij wil dat de Noorse Arbeiderspartij zijn ruimhartige migratiepolitiek opgeeft.

Netwerk
De aanklagers ondervragen Breivik over zijn contacten met andere militante nationalisten. Met gelijkgestemden zou hij een netwerk hebben opgericht, de Orde van de Tempeliers. De aanklager maakte duidelijk dat ze daar niets van geloofde. De politie denkt ook dat de Noor alleen handelde.

Breivik zei dinsdag al dat er nog twee onafhankelijke personen bestaan met dezelfde gedachten als hij.

Ontdekken
Eerder op de dag gaf de Noor aan dat hij vooral contact zocht met militante nationalisten in het buitenland. Hij was bang dat de politie hem zou ontdekken als hij contact onderhield met Noorse nationalisten.

Smokkelaar
De Noor vertelde dat hij andere nationalisten vaak via internet heeft leren kennen. Hij zou in Londen en Liberia gelijkgestemden hebben ontmoet. In Liberia deed hij zich voor als medewerker van het VN-kinderfonds Unicef en als smokkelaar van bloeddiamanten. Voor het grootste deel zweeg hij over medestanders, omdat hij nieuwe arrestaties wil voorkomen.
 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen