Meer Nieuws16 apr '12 14:46Aangepast op 16 apr '12 15:38

112-gesprek Breivik vrijgegeven

Auteur: Bart Tuinman

Tijdens het proces tegen Anders Breivik is een fragment afgespeeld waarin te horen is dat hij belt met 112. "Ik ben op dit moment op Utoya. Ik wil me overgeven", vertelt hij in het telefoongesprek.

Na de woorden dat Breivik zich wilde overgeven hing hij op. Luister hier naar het telefoongesprek van Breivik met 112.

Verzetsbeweging
De vertaling van het gesprek is, volgens de NOS, als volgt: de politie neemt het telefoontje aan, waarop Breivik reageert met: "Ja, hallo. Mijn naam is gezagvoerder Anders Behring Breivik van de Noorse anti-communistische verzetsbeweging". Vervolgens vertelt hij dat hij op Utoya is en zich wil aangeven.

Operatie
Dan vertelt Breivik in het gesprek dat hij zijn "operatie" heeft voltooid en zich wil overgeven. Als de agente vraagt waarvan hij gezagsvoerder is zegt hij: "De ridderorde van de Tempeliers Europa heeft hiervoor gezorgd, maar we zijn georganiseerd in de anti-communistische verzetsbeweging tegen de islamisering van Europa en Noorwegen."

Breivik sluit dan het gesprek af en zegt: "Kijk maar wat u kunt doen en bel me dan terug op dit nummer." De vrouw reageert nog dat ze het nummer niet heeft, maar Breivik hangt al op.

Eerder gesprek
Eerder die dag voert Breivik nog een gesprek met de politie. Daarin vertelt hij weer dat hij op het eiland is en zich wil aangeven. Als de agent wil vragen wat Breivik aan het doen was, wordt de verbinding verbroken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen