Meer Nieuws5 jan '12 05:54

Dijk bij Tolbert staat op knappen [update] [slideshow]

Auteur: BNR Webredactie

Door extreem hoogwater dreigt bij het Groningse dorp Tolbert een dijk door te breken. De kans daarop is aannemelijk, ook al houdt men er ook rekening mee dat het water over de dijk heen komt.

Tientallen mensen in een polder bij het Groningse dorp zijn geëvacueerd. Ongeveer honderd dieren zijn in veiligheid gebracht.

Het gaat om de Tolberter Petten, gelegen in een polder van zo'n 200 hectare. Er staan 40 panden, waarvan 10 boerderijen en er wonen ongeveer 100 mensen. 

Water al over de dijk
De Groningse burgemeester Peter Rehwinkel, ook voorzitter van de veiligheidsregio Groningen, houdt sinds donderdagmorgen de vaderlandse pers op de hoogte. Nu al loopt het water over de dijk langs de Matsloot het gebied in. Het is nog niet duidelijk hoeveel bewoners gehoor hebben gegeven aan de oproep om te vertrekken. Evacuatie is vrijwillig. Energiemaatschappij Enexis sluit mogelijk gas en licht af.

Het waterschap Noorderzijlvest probeert de dijk nog te stutten. In het Noorden is de afgelopen dagen veel regen gevallen. De waterschappen Noorderzijlvest en Hunze en Aa’s hebben al meerdere waterbergingsgebieden vol laten stromen, maar dat helpt onvoldoende. Deze bergingsgebieden zitten vol, de grond is verzadigd en er dreigt nog meer regen. Volgens Rehwinkel blijft de situatie daarom nog enkele dagen gespannen.

Dijkdoorbraak
Cyriel Hamstra van de Veiligheidsdienst Groningen vertelde donderdag in BNR Meindert Schut wat de gevolgen van een dijkdoorbraak of -overstroming zouden zijn. "Bij een overstroming gaat het geleidelijk, dan is het niet gezegd dat een groot gebied onder water komt te staan."

Een dijkdoorbraak zou het vervelendst zijn, gaf Hamstra aan. "Dan komen de laagste delen een meter onder water te staan, dat is toch aanzienlijk."

Burgemeester: vrijwillige evacuatie
BNR-verslaggever Jeroen Stans is donderdag in Groningen en doet verslag van het noodweer. Hij sprak er onder andere met burgemeester Berend Hoekstra van de gemeente Leek, waar de polder onder valt. Hij roept de bewoners op tot vrijwillige evacuatie.

"We hebben vannacht om twee uur besloten dat we de mensen adviseren zwaar na te denken om te evacueren", zei burgemeester Hoekstra. "Maar dat is niet zo eenvoudig, want het gaat hier om een aantal boerenbedrijven en een boer laat zijn vee natuurlijk nooit alleen."

Extreem weer in alle kustprovincies
Niet alleen in Tolbert zijn er problemen door het hoge water. Het KNMI heeft een waarschuwing voor extreem weer afgegeven voor alle kustprovincies. En heel het noorden van het land kampt met hoogwater.

Voor Noord-Holland, Groningen en Friesland geldt code oranje. Eerder was de code ook afgegeven voor Zeeland en Zuid-Holland. Voor de gebieden met code oranje verwacht het KNMI zware windstoten die gepaard kunnen gaan met stevige buien. Tijdens buien is er kans op hagel en onweer.

Windstoten
Een buienlijn trekt van noord naar zuid over het land. Daarbij zijn in de kustprovincies windstoten mogelijk van 90 tot 110 kilometer per uur. Ook verder landinwaarts kunnen windstoten de 100 kilometer per uur halen. Ook valt er in korte tijd veel regen en daar kan het verkeer last van hebben.

Onweer, hagel
De buienlijn bevindt zich rond 4 uur 's nachts bij de Waddeneilanden en trekt zuidwaarts. Als het zware weer overgetrokken is, worden de windstoten weer minder zwaar. Toch kunnen ze de hele donderdag aan de kust nog 100 kilometer per uur halen. Ook is er 's middags kans op buien met onweer en hagel.

In de rest van Nederland geldt code geel. Dat was in de kustprovincies eerder ook al het geval.

Hoop in bange dagen
BNR-verslaggever Irene de Kruif ging al eerder naar een gemaal in Overijssel en ontmoette daar Neerlands hoop in bange dagen. Peilbeheerder Ruud Bomert houdt het wassende water scherp in de gaten en pompt het teveel aan water zo het IJsselmeer in, vertelde hij donderdag op BNR.

"Dit bewijst toch weer de waarde van het waterschap. Laat ons het dan maar wezen", antwoordde hij op de opmerking dat toch iemand de vinger in de dijk moet steken.

Gerelateerde artikelen