Meer Nieuws28 jan '12 10:44

Occupy Den Haag last van winterweer

Auteur: Harmen Simon Teunis

De betogers van Occupy Den Haag op het Malieveld moeten hun biezen pakken. De winterregeling voor zwervers wordt er van kracht.

Een woordvoerder van burgemeester Jozias van Aartsen heeft zaterdag een bericht daarover van De Telegraaf bevestigd.

"De winterregeling in Den Haag geldt niet alleen voor daklozen, maar ook voor demonstranten van Occupy", legt de woordvoerder uit. "Het is voor hun gezondheid niet verantwoord om met deze temperaturen buiten te slapen."

Thuis overnachten
De circa 20 betogers die al meer dan drie maanden op het Malieveld bivakkeren, moeten ’s nachts al hun spullen meenemen. "Overnachten moeten ze thuis doen", aldus Van Aartsen. "Maar ze zijn natuurlijk ook welkom bij de speciale winteropvang voor dak- en thuislozen."

Overdag mogen de protesterenden vooralsnog wel op het terrein actie blijven voeren. De demonstranten uiten hun onvrede over de graaicultuur binnen de financiële sector. De gemeente Den Haag verwacht geen problemen met Occupy-demonstranten die weigeren het Malieveld in de nachtelijke uren te verlaten.

Winterregeling
De winterregeling gaat in zodra er vijf achtereenvolgende nachten vorst op komst zijn. Of de demonstranten als de temperaturen stijgen weer op het Malieveld mogen overnachten, is nog niet duidelijk. Occupy moet dan een nieuwe aanvraag doen, meldt de gemeente Den Haag.

De Occupybeweging bestaat in Nederland na meer dan 100 dagen nog uit een paar kleine groepjes actievoerders. In de meeste steden zijn de tenten opgebroken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen