Meer Nieuws10 mei '12 19:58

Sap heeft dubbel gevoel bij kandidaatschap Dibi

Auteur: Fleur de Bruijn

Jolande Sap heeft een dubbel gevoel bij het waarschijnlijke kandidaatschap van Tofik Dibi voor het partijleiderschap.

Dit zei ze donderdag tegen BNR’s Jeroen Stans. Sap zei dat ze het als zittend partijleider ‘razend druk heeft met de uitwerking van het Lente-akkoord’ en daarom zo snel mogelijk de campagne in wil gaan.

Aan de andere kant noemt ze een strijd om het partijleiderschap als partijdemocraat ‘hartstikke mooi en spannend’.

Lente-akkoord
GroenLinks deed het onder de vervanger van Femke Halsema slecht in de peilingen, maar haar deelname aan de Kunduz-coalitie en het bereiken van het uiteindelijke Lente-akkoord legt haar en de partij geen windeieren: in de peilingen is GroenLinks een grote stijger.

Toch zegt Sap tegen BNR dat het voor haar niet vreemd voelt dat er zich juist nu tegenkandidaten aanmelden: “Dat is democratie, ik vier de democratie. Het is nog steeds niet duidelijk of er kandidaten zijn en hoeveel, maar als ik de strijd met sterke kandidaten aan moet, zal ik dat met veel plezier doen.”

Selectiecommissie
Dinsdag werd bekend dat Tofik Dibi de nieuwe partijleider van GroenLinks wil worden. Volgens de Volkskrant zou Dibi in een brief aan de selectiecommissie van GroenLinks hebben laten weten dat hij op nummer één van de lijst wil.

Oud-lijsttrekker van GroenLinks, bevestigde dinsdag tegen BNR dat Tofik Dibi ‘waarschijnlijk’ kandidaat is. Omdat de partij de kandidaten eerst uitgebreid wil keuren, zou de lijst met tegenstrevers van Sap pas op 31 mei bekend worden gemaakt. Dit heeft de partij teruggedraaid.

Motie van wantrouwen
Op 17 december 2010 maakte Femke Halsema bekend dat zij als fractievoorzitter van GroenLinks werd opgevolgd door Jolande Sap.

Meteen in haar eerste weken als fractievoorzitter werd zij flink op de proef gesteld door de beslissing al of niet in te stemmen met de Nederlandse politietrainingsmissie in Kunduz. Zij stemde voor waardoor er tegen haar op het partijcongres van GroenLinks een motie van wantrouwen werd ingediend. Die haalde het niet.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen