Meer Nieuws9 mei '12 06:39Aangepast op 9 mei '12 08:00

Bezuinigingen van tafel, ontslagen niet

Auteur: Fleur de Bruijn

Ondanks dat de bezuinigingen in het passend onderwijs zijn teruggedraaid, staan er toch duizenden banen op de tocht.

BNR hoorde dit verhaal van verschillende bronnen, waaronder een aantal leraren die hun ontslag aangezegd kregen. Dit is ondanks het terugdraaien van de bezuinigen niet teruggedraaid. 

Een paar weken geleden sloten VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie het zogenaamde wandelgangenakkoord. In dit akkoord is vastgelegd dat de geplande 300 miljoen aan bezuinigingen in het passend onderwijs geen doorgang zullen vinden. Een wens van een kamerbrede oppositie.

Naar de rechter
Toch lijkt het erop dat veel van de ontslagen wel doorgaan. Walter Dresscher, voorman van de algemene onderwijsbond, schat dat het om 1000-2000 man personeel zal gaan.

Dresscher legt uit dat de banen worden geschrapt omdat de schoolbesturen al vooruitlopend op de bezuinigen al plannen gemaakt zijn gaan maken. “Ze hebben mensen al op lijsten gezet en soms ook al een ontslagbrief hebben gestuurd. Wij oefenen nu druk op hun uit omdat terug te draaien.”

Verkapte afvloeiing
Humberto Tan vroeg aan Dresscher of het misschien komt omdat scholen op die manier van mensen kunnen afkomen, van wie ze misschien al af wilden. “Ik heb daar geen concrete bewijzen voor, maar dat kom je natuurlijk tegen. Het is op zich best verstandig om een beetje vooruit te denken bij dit soort dingen, dus het hoeft niet met verkeerde bedoelingen te zijn. Maar het is in Nederland niet toegestaan om iemand op valse gronden te ontslaan”, reageert Dresscher.

Besluiten terugdraaien
“We hebben donderdag een gesprek met de schoolbesturen, om te vragen om de besluiten allemaal terug te draaien. Als ze dat niet willen, dan komt het voor de rechter en dat zal die zich hierover moet buigen. Het zou voor de kinderen heel jammer zijn, want deze mensen hebben veel ervaring met het werken met kinderen met moeilijkheden", vertelt Dresscher.

Arie Slob
Arie Slob, fractievoorzitter van de ChristenUnie, zei tegen BNR dat hij zich voor kan stellen dat de scholen de afgelopen tijd plannen hebben ontwikkeld omdat ze duidelijkheid nog niet hadden. "Maar de bezuinigingen zijn van tafel, dus die dreiging voor de scholen is weg. Dat staat zwart op wit."

Duidelijkheid
Wel voegt Slob er aan toe dat er nog meer duidelijkheid moet komen. "Het is nog niet helemaal te overzien of dit alleen maar ontslagen zijn die te maken hebben met de bezuinigingen, of dat de leerlingaantallen teruggelopen zijn."

"Ik zal de minister in ieder geval opheldering vragen of dit ook de aantallen zijn. En ik zal haar ook vragen om duidelijk te communiceren naar de schoolbesturen over de bedragen die men volgend jaar te besteden heeft."

Medezeggenschap
Slob benadrukt de goede mogelijkheden voor personeelsleden en ouders hebben via de medezeggenschapstructuren. "Ze moeten dat op die plekken aankaarten; daar hebben ze rechten en kunnen ze gesprekken aangaan."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen