Meer Nieuws23 sep '11 05:57Aangepast op 23 sep '11 06:58

Claus vreesde einde monarchie

Auteur: BNR Webredactie

De 'traditionele aanpak' van Beatrix was een bedreiging voor het voortbestgaan van het koningschap. Dat vreesde prins Claus, die zijn oudste zoon Willem-Allexander zelfs voorbereide op het feit dat hij wellicht nooit koning zou worden.

Oud-hoofdredacteur van Scouting Magazine Huub van 't Hek beweert dat in het boek 'Wie ben ik dat ik dit doen mag' van historica Dorine Hermans. Het boek behandelt de zes troonswisselingen van de afgelopen tweehonderd jaar. Van 't Hek kon putten uit twee vertrouwelijke gesprekken met Claus toen die op het punt stond beschermheer te worden van Scouting Nederland. De Rijksvoorlichtingsdienst zegt dat de koninklijke familie "het betreurt dat Van 't Hek de nagedachtenis van de prins verminkt".

Invloed
Beatrix was op haar beurt weer bezorgd over de invloed die Claus met zijn gesprekken had op Willem-Alexander. "Toen Beatrix hem vroeg zijn opvatting over de mogelijke eindigheid van de monarchie in te slikken, weigerde Claus", zegt Van 't Hek in het boek. De periode rond de troonopvolging door Beatrix was volgens hem een moeilijke: het huwelijk tussen Claus en Beatrix leed eronder, zeker toen noodgedwongen hun toenmalige woning op Drakestein werd ingeruild voor Huis ten Bosch.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen