Meer Nieuws10 aug '12 18:38Aangepast op 10 aug '12 18:54

Echtgenote Chinese politicus bekent moord

Auteur: Mijke Hurkx

De Chinese Gu Kailai, vrouw van politicus Bo Xilai, heeft bekend dat zij de Britse zakenman Neil Heywood heeft vermoord. Dat meldde Reuters vrijdagmiddag.

Archiefbeeld van Bo Xilai. EPA
Archiefbeeld van Bo Xilai. EPA

De Chinese staatsmedia meldde vrijdagmiddag dat Gu Kailai was gebroken door de commotie rondom haar verdenking en door het feit dat haar man zijn politieke aspiraties niet kon voortzetten. Ze bekende moord op de Britse zakenman Neil Heywood, die zaken deed met haar man. Deze moord, politieke intriges en verraad zijn de ingrediënten die hebben geleid tot de val van de afgezette Chinese politicus Bo Xilai en de rechtszaak tegen zijn vrouw Gu Kailai.

Neil Heywood
Deze Brit werd vorig jaar dood gevonden in een luxe hotel in de stad Chongqing. De 63-jarige Bo Xilai was tot zijn afzetting burgemeester van deze metropool en stond op het punt door te stoten naar de top van de Communistische Partij. De val van Bo heeft volgens kenners geleid tot verdeeldheid binnen de partij, die deze herfst een nieuwe leiding kiest.

Xilai
In februari begon Bo's positie te wankelen, toen zijn politiechef Wang Lijun werd gezien bij een Amerikaans consulaat. Deze wilde mogelijk overlopen. Enkele weken later werd Bo ontslagen als partijchef in Chongqing en geschorst als lid van het politbureau van de partij. Het proces tegen zijn vrouw kan een voorbode zijn voor een zaak tegen hemzelf.

Een advocaat van Gu Kailai vocht de aanklacht wegens moord donderdag voor de rechtbank van Hefei niet aan. De raadsman zou hebben gezegd dat zijn cliënt "verantwoordelijk'' was voor haar daden, maar dat de rechter bij zijn oordeel moest meewegen dat zij meewerkt aan het onderzoek. Uiteindelijk bekendde de vrouw vrijdag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen