Meer Nieuws21 apr '12 16:24Aangepast op 19 jun '17 10:26

'Wilders boort hoop de grond in'

Auteur: Bart Tuinman

De mislukte onderhandelingen in het Catshuis zijn het gevolg van politieke onwil van Geert Wilders. Dat zeggen Mark Rutte en Maxime Verhagen.

"Bijna zeven weken geleden stonden we hier. Geert Wilders, Maxime Verhagen en ikzelf", zegt Markt Rutte. "Vandaag moet ik u vertellen dat het de drie partijen niet is gelukt." Rutte voegt eraan toe dat de onderhandelingen goed liepen, maar dat de "PVV op het laatste moment terugschrok. Ik kan niet anders dan concluderen dan dat het die partij het aan politieke wil ontbrak."

Verhagen
"De hoop dat we de crisis het hoofd konden bieden, is vandaag door Wilders de grond in geboord", vertelt CDA-leider Verhagen over het mislukken van de onderhandelingen. "Het is nu helaas duidelijk geworden dat Wilders niet de verantwoordelijkheden nakomt en niet de politieke moed heeft zijn afspraken na te komen", vertelt de CDA-voorman.

"Ik kan niet anders zeggen dan dat 16 miljoen Nederlanders vandaag daardoor in de steek zijn gelaten", vertelt Verhagen zaterdag na afloop van het mislukte coalitieoverleg.

Verkiezingen
Volgens Rutte liggen verkiezingen nu voor de hand. Maandagochtend komt de ministerraad bijeen om de situatie te bespreken. Wilders laat weten verkiezingen te willlen, geen gedoogpartner meer te zijn en dat het een "definitieve breuk is".

Jan Jaap de Ruiter, arabist van de Universiteit van Tilburg, liet eerder op de dag weten dat er volgens hem niet bewust op een breuk wordt aangestuurd. "Gedeeltelijk overkomt dit Wilders gewoon, bijvoorbeeld het opstappen van al die Statenleden".
 

Gerelateerde artikelen