Meer Nieuws19 apr '12 12:28

Beurzen hoger in voorzichtige markt

Auteur: Fleur de Bruijn

De Europese beurzen lieten donderdag beperkte winsten zien in een poging de koersverliezen van een dag eerder weer goed te maken.

De stemming bleef voorzichtig ondanks een succesvolle Spaanse obligatieveiling. Daarnaast werd gewacht op bedrijfsresultaten en macrocijfers uit de Verenigde Staten.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,7 procent hoger op 311,99 punten. De MidKap-index klom 0,5 procent tot 524,43 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt stegen tot 0,6 procent.

Spanje
“Spanje is een van de belangrijkste factoren op de Europese beurzen. De Spaanse veiling is goed verlopen en dat geeft de markt vertrouwen,” Aldus BNR’s Pieter van der Werff.

Spanje haalde donderdagochtend 2,5 miljard euro op met de veiling van twee- en tienjarige staatsobligaties. De vraag naar beide obligaties was groter dan bij eerdere vergelijkbare veilingen. De rente voor de tweejarige obligatie bleef nagenoeg onveranderd. Voor de tienjarige lening moest zoals verwacht wel meer rente worden betaald.

Verffabrikant
In de AEX klom AkzoNobel 0,9 procent na publicatie van de kwartaalcijfers. De verffabrikant heeft in het eerste kwartaal de omzet zien stijgen als gevolg van prijsverhogingen. De winst viel fors lager uit dan in dezelfde periode vorig jaar. De resultaten zijn wel een verbetering ten opzichte van het moeilijke laatste kwartaal van 2011 en liggen ook flink hoger dan de verwachting van analisten.

Beleggers waren ook tevreden over de kwartaalcijfers van diervoederbedrijf Nutreco en beloonden het aandeel met een koerswinst van 1,9 procent. Volgens topman Wout Dekker is Nutreco ,,na de uitstekende resultaten in 2011 ook 2012 goed begonnen''.

Argentinië
In Madrid stond Repsol opnieuw onder druk en verloor 2,9 procent. De Europese landen beraden zich op acties tegen Argentinië naar aanleiding van de voorgenomen nationalisatie van de onderneming YPF, onderdeel van het Spaanse olieconcern Repsol.

De euro was 1,3133 dollar waard, tegen 1,3110 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,4 procent tot 103,03 dollar per vat en Brentolie klom 0,8 procent tot 118,94 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen