Meer Nieuws7 aug '12 16:40

Riolen vs regen: wie komt bovendrijven?

Auteur: Melvin Captein

Automobilisten moeten door de hevige regenval door diepe plassen rijden en in sommige gevallen stroomt water zelfs huizen binnen. Kunnen onze riolen het gevecht tegen het noodweer wel aan?

Hugo Gastkemper, directeur van RIONED, onderkende in de studio bij BNR's Petra Grijzen het probleem. Waar nodig moeten de afvoersystemen volgens hem worden aangepast. "De riolen zijn ontworpen op een bepaalde hoeveelheid regen, en dat is een flinke plens. Maar de hevige buien nemen toe en zullen door de klimaatverandering nog verder toenemen. We zullen daar op moeten anticiperen."

Rioolheffing
Volgens Gastkemper is die vooruitziende blik nu al aanwezig bij gemeenten. "Als we rustig meegaan met de ontwikkeling van het weer, lossen we het vanzelf op. Gemeenten houden nu al rekening met de toenemende neerslag in hun rioolheffing."

Achilleshiel
Dat deze heffingen, net als de neerslag, stijgen lijkt legitiem. Volgens Gastkemper zal de strijd tegen de regen miljoenen kosten. "Met dat geld kun je het riool vergroten: meer en grotere buizen aanleggen. Maar je kunt ook de straat beter wapenen door bijvoorbeeld de straat te verdiepen en stoepranden te verhogen."

Bij de bestrijding van overstromende riolen moet de aandacht vooral uitgaan naar de traditionele achilleshiel. "De laagste plekjes in de straat zijn het kwetsbaarst", aldus Gastkemper.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen