Meer Nieuws29 okt '12 16:23

Hanzelijn is gewoon niet af

Auteur: Harmen Simon Teunis

De nieuwe Hanzelijn is 90 miljoen euro goedkoper uitgevallen omdat de werkzaamheden niet zijn uitgevoerd zoals de bedoeling was. Dat beweren de Statenfracties van de PvdA van Groningen, Friesland, Drente en Overijssel.

Doordat de Hanzelijn niet is gebouwd zoals bedoeld, dreigen op het spoor onnodige vertragingen, schrijven de fracties maandag in een brief.

De brug en aansluitende infrastructuur van Zwolle tot Hattemerbroek, volgens de fracties "een kritieke flessenhals'', is niet uitgevoerd zoals nodig is om treinen elkaar snel op te laten volgen. In plaats van 4 is volstaan met slechts 2 sporen, schrijven ze. "Gevolg is nu een vertraging-gevoelige situatie en 8 minuten wachttijd voor de trein naar Leeuwarden in Zwolle. Feitelijk is de verbinding dus gewoon niet af.''

Zaterdag meldde ProRail nog dat de aanleg van de nieuwe spoorlijn ongeveer 90 miljoen euro goedkoper zou zijn dan was begroot. De fracties willen nu dat "de zogenaamde meevaller'' van 90 miljoen helemaal besteed wordt aan het oplossen van het knelpunt bij Zwolle en verkorting van de rijtijd van de Randstad naar het Noorden. Volgens ProRail is de Hanzelijn uitgevoerd op de manier waarop de minister dat in het tracébesluit heeft bepaald.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen