Meer Nieuws15 mei '12 16:23

Controle AFM bij vier grootste accountants

Auteur: Fleur de Bruijn

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft twijfels over de kwaliteit van de accountantscontrole op woningcorporaties.

Dit schrijft het Financieele Dagblad dinsdag. Het AMF heeft de vier grootste accountantsorganisaties, Deloitte, KPMG, PWC, Ernst & Young gevraagd nog eens te kijken naar de controles die zij hebben verricht bij woningcorporaties. Over vier weken moet deze accountantsorganisaties een rapport over deze extra controle uitbrengen.

Falend toezicht
De check van de AFM richt zich op de ‘deskundigheid en professioneel-kritische houding van de accountant’ en is ingegeven door falend toezicht in de sector. “Als toezichthouder op accountantsorganisaties is de AFM benieuwd in hoeverre de kwaliteit van de controle van de jaarrekening van deze corporaties voldoende is, zoals de organisaties verplicht zijn op basis van de Wet toezicht accountants'', aldus de AFM.

Goedkeuring jaarrekening
Eind april werd bekend dat de AFM de externe accountant die tot 2010 de boeken van woningcorporatie Vestia controleerde, betrapt heeft op ernstige fouten. De rol van de accountant, partner bij Deloitte, is opzienbarend, omdat KPMG als opvolger van Deloitte afgelopen week besloot de goedkeuring van jaarrekening van Vestia over 2010 met terugwerkende kracht in te trekken. Ook Deloitte doet intern onderzoek naar zijn controle bij Vestia over het boekjaar 2009.

Derivatencontracten
Vestia is eerder dit jaar in ernstige financiële problemen gekomen als gevolg van verplichtingen aan de banken die uit de derivatencontracten voortvloeien. “Los van Vestia zijn er bij ons voldoende signalen om de vraag te stellen of die accountantscontrole in de corporatiesector niet beter kan’, aldus de AFM-woordvoerder.

De grootste vier accountantskantoren controleren circa 90 procent van de Nederlandse woningcorporaties, gemeten naar omvang. De AFM rapporteert na de zomer over de uitkomsten van het onderzoek.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen