Meer Nieuws7 mei '12 13:15Aangepast op 7 mei '12 13:36

Strop van 1,6 miljard voor Vestia

Auteur: Harmen Simon Teunis

Woningcorporatie Vestia speelde voor verzekeraar en liep grote risico's in de hoop geld te verdienen. Tachtig procent van de riskante beleggingsproducten van woningcorporatie Vestia was niet nodig en deels speculatief.

Nu hangt Vestia een strop van 1,6 miljard euro boven het hoofd. Dat blijkt uit onderzoek van het Financieele Dagblad. Volgens FD-redacteur Elisa Hermanides is Vestia simpelweg doorgeslagen.

Hermanides: "Normaal gesproken hebben de woningcorporaties het om de rente vast te zetten op een lening die ze nodig hebben voor een vastgoedproject en zich te beschermen tegen een hogere rente. Dat is eigenlijk een soort verzekering. Maar Vestia ging steeds verder in het streven om een zo laag mogelijke rente te betalen. En daarvoor gingen ze eigenlijk veel overbodig producten aanschaffen en ook speculatieve producten."

Derivaten kwijt raken
Het is voor Vestia van essentieel belang om de overbodige derivaten zo snel mogelijk kwijt te raken. En daar is Vestia al mondjesmaat mee bezig. Maar het kan nog lang duren, zegt Hermanides.

"Om er sneller van af te komen moet Vestia eigenlijk het liefst met steun van de overheid, met de banken tot een deal komen. Maar zover is het nog niet."

Geld verdienen
Dirk Brounen, hoogleraar Vastgoedeconomie aan de Universiteit van Tilburg, denkt dat er meer achter zit dan alleen een poging om de rente zo laag mogelijk te houden. "Ik denk dat de positie die ze hebben in genomen naar verloop van tijd ook wel speculatief is geworden in de hoop dat ze er gewoon geld aan konden verdienen", zegt hij op BNR.

"Ze zijn op een bepaalde schaal gaan acteren. En dan is de verleiding heel groot dat je denkt dat je met dit soort constructies iets kunt verdienen omdat je denkt te weten wat de markt gaat doen. Dat mag prima, maar niet in een organisatie als deze", aldus Brounen.

Te grote portefeuille
Volgens Brounen is het normaal om bij een uitstaande grote lening deze met swap te verzekeren. Maar, benadrukt hij, twintig procent van de portefeuille was daar afdoende voor geweest. "Het kan niet zo zijn dat je op een gegeven moment vergeet dat je portefeuille te groot wordt. Als je vijf keer zoveel nodig hebt op een portefeuille van twee miljard, dat kan geen toeval zijn. Daar moet echt moedwillig iets achter hebben gezeten."

Brounen is van mening dat het te maken heeft met de schaal der dingen. Deze is volgens hem te groot geworden. "We hebben in Nederland corporaties die veel goeds doen. Ik denk ook dat Vestia heel veel goeds doet voor bijvoorbeeld Rotterdam en Den Haag. Maar de schaal is zo groot geworden, met 89.000 woningen op de balans, dat je een financiële afdeling krijgt die kan beschikken over miljarden. Dan moet je of heel streng gaan controleren wat die mensen gaan doen"

Geen Apocalyps
De hoogleraar denkt dat de gevolgen verder gaan dan Vestia. Het is volgens hem een harde les voor de sector. "Ik denk niet dat dit de Apocalyps hoeft te zijn. Ik denk dat er vrij breed in de sector buffervermogen moet worden aangewend om dit te compenseren."

"Het gaat op een portefeuille van 2 miljard. Er wordt gesproken over het verlies nemen van 1,6 miljard. Ik denk ook wel dat, ook de banken die erbij betrokken zijn, bereid  zullen zijn om iets van dat verlies te nemen. Omdat ze ook niet graag met hun naam in de krant komen, waaruit blijkt dat zij dit soort gevaarlijke producten hebben verkocht."

Brounen is niet bang dat de rekening uiteindelijk terecht komt bij de huurders. "Het voordeel is dat corporaties in het verleden heel veel wind mee hebben gehad. Een deel van de buffer, wat we eigenlijk als maatschappij hadden willen gebruiken voor heel goede doelen, zullen we nu voor een deel moeten wegschrijven. Dat is natuurlijk doodzonde."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen