Meer Nieuws26 apr '12 15:09Aangepast op 26 apr '12 15:57

'Charles Taylor gaf wel leiding'

Auteur: Bart Tuinman

Charles Taylor werd vandaag schuldig bevonden op alle elf de aanklachten over oorlogsmisdaden. Maar hij heeft geen leiding gegeven bij de misdaden. Een getuige denkt daar anders over.

Wel leiding
Stephen Ellis was getuige in het proces tegen Taylor en hij zegt dat Taylor wel degelijk leiding heeft gegeven bij de oorlogsmisdaden. "Iedereen wist dat Charles Taylor bevel gaf aan de rebellen. Niet altijd, maar in elk geval onder sommige omstandigheden", vertelt Ellis op BNR.

Toch zegt Ellis dat iedereen in Sierra Leone wel blij zal zijn met de uitspraak.

Aanklager
Charles Tayler, de oud-president van Liberia, is schuldig aan oorlogsmisdaden in buurland Sierra Leone. Toch had de aanklager gehoopt op meer. Tijdens het proces vandaag werd namelijk besloten dat Taylor wel strafrechtelijk verantwoordelijk voor de oorlogsmisdaden, maar hij gaf er geen leiding aan. De aanklager had daar wel op ingezet. Volgens verslaggever Martijn de Rijk zou de aanklager dus nog wel in hoger beroep kunnen gaan.

Burgers
De mensen in Sierra Leone vinden wel dat er een belangrijke mijlpaal is bereikt vandaag. Zo vertelde de voorzitter van een vereniging van verminkten uit het land tegen BNR "just this is done".

30 mei hoort Taylor zijn straf.

Gerelateerde artikelen