Meer Nieuws7 aug '11 20:19Aangepast op 7 aug '11 22:46

Londense politie krijgt versterking

Auteur: Harmen Simon Teunis

De Londense politie heeft zondag versterking gekregen van andere politiekorpsen uit het zuiden van Engeland om de rust te bewaren in Tottenham. In de nacht van zaterdag op zondag was de Londense wijk het toneel van grootschalige ongeregeldheden.

De politie verrichte 48 aanhoudingen. Tijdens het bestrijden van de rellen raakten 26 agenten gewond. De onlusten duurden tot in de ochtend. Winkels, geldmachines en huizen werden geplunderd.

De rellen duurden tot in de ochtend. Winkels, geldautomaten en huizen werden geplunderd. De brandweer had het bijzonder druk met tientallen branden in de wijk, die ligt in het noorden van de miljoenenstad. Meerdere auto's en een dubbeldekkerbus werden in brand gestoken.

Oorzaak van de rellen

De rellen ontstonden nadat een 29-jarige man werd doodgeschoten door een agent. Honderden betogers kwamen zaterdag voor een politiebureau 'gerechtigheid' eisen. Agenten die probeerden de orde te herstellen, werden met flessen en molotovcocktails bekogeld. Ook de brandweer werd aangevallen door veelal jonge betogers.

Reactie burgemeester

De burgemeester van Londen, Boris Johnson, noemde de deelnemers aan de rellen in een interview met de omroep BBC criminelen. Johnson sprak vanaf zijn vakantieadres zijn vertrouwen uit in de aanpak van de politie. Een grootschalig onderzoek moet duidelijkheid scheppen over de daders en de achtergrond van de ongeregeldheden.

Zondagavond

Zondagavond deden zich volgens The Guardian opnieuw enkele ongeregeldheden voor in Londen, in de wijk Enfield, die niet ver van Tottenham ligt. Twee winkels zouden zijn geplunderd door groepen jongeren. De politie reageerde met de inzet van honden en traangas. In diverse stadsdelen voert de politie aanzienlijk meer patrouilles uit dan op een normale zondagavond.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen