PostNL stelt reorganisatie uit vanwege slechte bezorging
PostNL stelt de geplande reorganisatie weer uit na klachten van de eigen ondernemingsraad. Post in met name de provincies Utrecht en Noord-Brabant komt niet of te laat aan
Volgens Bernard de Vries van de ondernemingsraad heeft de organisatie de praktijk verkeerd ingeschat.
De flinke reorganisatie belemmert de bezorging. Grote bedrijven in de getroffen regio's slaan alarm over de slechte postbezorging.
Postzegel betaalbaar houden
Werner van Bastelaar, woordvoerder van PostNL, legt uit dat de reorganisatie nodig is omdat er steeds minder post wordt verstuurd. En om de postzegel betaalbaar te houden, moet het bedrijf een stapje terug doen.
Van Bastelaar: "Dat betekent dat we heel veel kleinere kantoren opheffen en vervangen door grotere centrale locaties. Het betekent ook dat we het sorteerproces anders inrichten en dat we van een systeem met fulltime postbodes overgaan naar een systeem met parttime postbezorgers."
Wettelijke plicht
Hoeveel poststukken er precies te laat bezorgd worden kan Van Bastelaar niet zeggen. "Wij hebben een wettelijke plicht om ervoor te zorgen dat 95 procent van de post de volgende werkdag aankomt. Dat percentage halen we nog steeds. Alleen de laatste maanden in de regio’s Den Bosch en Utrecht is het misgegaan. Zo is er in Den Bosch een achterstand ontstaan van 500.000 stukken post.
Om de achterstand weg te werken werd de bezetting in Utrecht tijdelijk verdubbeld. En dat is volgens Van Bastelaar nodig om de achterstand in die regio weer weg te werken. Om verdere problemen bij de reorganisatie te voorkomen is al druk overleg gevoerd met de ondernemingsraad van PostNL.
"We gaan de reorganisatie vertragen om ervoor te zorgen dat de kwaliteit in die plaatsen waar de reorganisatie al wel heeft plaatsgevonden, op het oude niveau terug komt voor we de volgende stap maken", zegt Werner van Bastelaar.