Meer Nieuws30 jun '11 20:02

Israël wil Dode Zee uitdiepen

Auteur: Saskia van Huijgevoort

Israël wil de Dode Zee uitdiepen om te voorkomen dat het stijgende water hotels binnenloopt. Het waterpeil stijgt doordat de zee steeds ondieper wordt, de zoutmassa op de bodem blijft maar groeien.

Opbaggeren is de beste oplossing, zeggen deskundigen.
Het karwei, dat in de komende weken moet beginnen, kost ongeveer 1,4 miljard euro. Het is nog onduidelijk wie dat gaat betalen. Premier Benjamin Netanyahu wil de rekening sturen naar het dichtbij gelegen chemisch bedrijf Dead Sea Works, maar zij hebben weinig zin om mee te werken.
Waterniveau
Het waterniveau in dit deel van de Dode Zee stijgt ongeveer 20 centimeter per jaar. Het noordelijke deel van de zee krimpt juist met een meter per jaar.
Dat deel is in 50 jaar tijd een derde kleiner geworden doordat het water uit de rivier de Jordaan, die uitmondt in de zee, steeds meer gebruikt wordt voor land- en tuinbouw in Israël.
Dode Zee
De Dode Zee is de laagst gelegen zee ter wereld en zo zout dat er geen levend wezen in voorkomt. Door het hoge zoutgehalte wordt de zee vaak gezien als kuuroord en is het populair onder toeristen, die op het zoute water blijven drijven.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen