Meer Nieuws19 mrt '12 17:33Aangepast op 19 mrt '12 17:51

Wapen Toulouse zelfde als eerdere schietpartijen

Auteur: Anne-Greet Haars

Één van de wapens dat gebruikt is bij de schietpartij maandagochtend in Toulouse is hetzelfde als het wapen bij de moord op soldaten in Toulouse en Montauban vorige week.

Een man schoot maandagochtend volgens de openbaar aanklager in de Zuid-Franse stad vanaf een scooter op alles wat bewoog op de ontmoetingsplek van kinderen en hun ouders voor de Ozar Hatorah school.

Sarkozy noemde het incident een nationale tragedie. "Het zijn onze kinderen. In Frankrijk vermoordt men geen kinderen'', zei hij met een sombere stem.

Andere schietpartijen
Vorige week zijn in het zuidwesten van Frankrijk drie militairen van Noord-Afrikaanse afkomst doodgeschoten. En door een schietpartij overleden afgelopen donderdag een 24-jarige en 26-jarige militair op straat in de stad Montauban.

"Het laatste nieuws is dat hetzelfde wapen is gebruikt bij deze schietpartij als bij de twee eerdere schietpartijen vorige week. Het gaat dus om dezelfde dader of daders", legt BNR's Stefan de Vries uit. Het gaat om een oud Amerikaans legerpistool met kaliber .45.

Veiligheidsmaatregelen
Direct na de beschieting gaf minister van Binnenlandse Zaken Claude Guéant opdracht tot het verscherpen van de veiligheidsmaatregelen bij joodse scholen.

"Het komt er op neer dat er een zeer gevaarlijke schutter in het wild rondloopt in de omgeving van Toulouse. De bewaking bij alle religieuze scholen is verhoogd in heel Frankrijk", aldus De Vries.

Neonazi
"Iedereen vraagt zich af wat er aan de hand is. Er is misschien een kleine mogelijkheid dat het zou gaan om neonazi militairen. In 2008 zijn er drie militairen ontdekt die lid waren van een neonazi beweging. Deze zijn ontslagen en hun signalement zou overeenkomen met de schaarse omschrijvingen van de paar getuigen", aldus De Vries.

Bedreiging synagogen
De politie in Parijs heeft een onderzoek ingesteld naar de dreigbrieven die twee synagogen in de Franse hoofdstad hebben ontvangen. Dat heeft een ingewijde maandag gezegd. In de brieven wordt niet verwezen naar de aanslag bij een joods schoolgebouw in Toulouse.

De brief met de tekst 'U bent het volk van Satan. U wacht de hel' werd in het weekeinde bij de ene synagoge bezorgd. De andere arriveerde maandag.

Amsterdam
Bij joodse scholen in Amsterdam zijn ze extra waakzaam na de beschieting voor een joodse school in het Franse Toulouse maandag. Veiligheidsmaatregelen zijn opgeschroefd.

Luister hier naar het gesprek tussen BNR's Stefan de Vries en Petra Grijzen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen