Meer Nieuws19 mrt '12 10:38

Vier doden schietpartij joodse school Frankrijk [Update]

Auteur: Fleur de Bruijn

Een beschieting voor een joodse school in de stad Toulouse in het zuidwesten van Frankrijk kostte drie kinderen van 3, 6 en 8 jaar en een leraar het leven.

Een getuige zei dat een man het vuur opende op een groep volwassenen en kinderen. De groep stond op een ontmoetingsplek voor ouders en leerlingen. Volgens de getuige vluchtte de schutter op een scooter.

Veiligheidsmaatregelen
Direct na de beschieting gaf minister van Binnenlandse Zaken Claude Guéant opdracht tot het verscherpen van de veiligheidsmaatregelen bij joodse scholen. Guéant zal later maandag naar Toulouse reizen. Hij ziet overeenkomsten tussen de beschieting van de joodse school in Toulouse maandag en het doodschieten van drie militairen vorige week.

Drie militairen
Toen werden in het zuidwesten van Frankrijk drie militairen van Noord-Afrikaanse afkomst doodgeschoten bij twee aanvallen. Een 24-jarige en 26-jarige militair overleden donderdag door een schietpartij op straat in de stad Montauban. Volgens de autoriteiten reed ook die schutter op een scooter. De wapens die bij de beschieting van de joodse school werden gebruikt hadden hetzelfde kaliber, .45, als in Montauban, melden bronnen binnen de Franse politie.

Sarkozy
President Nicolas Sarkozy zei maandag dat het nog te vroeg is om een verband te leggen tussen de beschietingen. Sarkozy bezoekt de joodse school in Toulouse maandag samen met de minister van Onderwijs en het hoofd van de CRIF, een samenwerkingsverband van joodse organisaties.

Rabbijnen
Naar aanleiding van de aanslagen in Frankrijk heeft de Conferentie van Rabbijnen in Europa, waarin rabbijnen uit meer dan 40 continenten zijn vertegenwoordigd, geëist dat Joodse instellingen in Europa beter worden beveiligd om te verzekeren dat de veiligheid van de Joden op dat continent geen gevaar loopt.

De joodse gemeenschap in Frankrijk bestaat uit circa 700.000 mensen. Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten dat de aanslag Israël met afschuw vervult.

Dit staat in een verklaring die de voorzitter van de organisatie, rabbijn Pinchas Goldschmidt, na de aanslag in Toulouse heeft gepubliceerd. "Deze verschrikkelijke actie is tekenend voor een samenleving waarin wordt toegestaan dat de onverdraagzaamheid blijft bestaan. Wij roepen de Franse autoriteiten op alle noodzakelijke stappen te zetten om te garanderen dat de daders worden opgespoord en voor de rechter verschijnen''.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen