Meer Nieuws20 mrt '12 12:50

Klopjacht na aanslag joodse school

Auteur: Pieter van den Akker

In Frankrijk is de grootste klopjacht in jaren geopend op de dader van de schietpartij gisteren bij een joodse school in Toulouse. Daarbij kwamen drie kinderen en een leraar om het leven.

Het onderzoek richt zich ook op een paar Franse oud-militairen. Ze waren in 2008 uit het leger gezet omdat ze nazi-sympathieën zouden hebben. De ontslagen militairen waren gestationeerd in Montauban, waar donderdag twee militairen werden doodgeschoten.

Franse scholen hebben dinsdag een minuut stilte gehouden om de slachtoffers van de schietpartij te herdenken. President Nicolas Sarkozy deed om 11 uur mee aan het eerbetoon in een school in Parijs, vlakbij een Holocaust-monument.

Drie aanslagen
Frankrijk is volledig in de ban van drie aanslagen in 8 dagen tijd. Daarbij kwamen behalve een leraar en drie jonge kinderen, ook drie Franse militairen van Noord-Afrikaanse afkomst om het leven. Volgens de politie is bij de schietpartijen hetzelfde wapen gebruikt.

Minister van Binnenlandse Zaken Claude Guéant zei dat al duizenden identiteitscontroles zijn uitgevoerd om de dader te pakken. Ook zijn verregaande veiligheidsmaatregelen genomen en zijn de bevoegdheden van de politie uitgebreid.

Volgens de minister gaat het slechts om slechts één van de onderzoeken die de politie doet. Guéant zei ook dat de aanslagpleger volgens getuigen een camera bij zich had. "Het gaat om een videocamera in een harnas op de borst", aldus de minister over de getuigenverklaring. "Ik weet niet of hij alles heeft gefilmd, maar die camera is gezien.''

Lichamen naar Israël
De Joodse gemeenschap maakte bekend dat de lichamen van de slachtoffers van de schietpartij bij de school dinsdag worden overgevlogen naar Israël. De slachtoffers zijn een 30-jarige leraar van de Ozar Hatorah-school, zijn twee kinderen van 4 en 5 jaar oud en een scholiere van 7. Volgens de Israëlische ambassade worden ze woensdag begraven.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen