Meer Nieuws29 aug '12 12:30

Orkaan Isaac teistert New Orleans

Auteur: Anne-Greet Haars

De orkaan Isaac geselt sinds dinsdagavond New Orleans en omgeving in de Amerikaanse staat Louisiana met slagregens en windstoten.

Het natuurgeweld zorgt ook voor grote overlast in de buurstaat Mississippi. Er zijn nog geen meldingen over slachtoffers.

Dijk
Woensdagochtend rond 04.00 uur plaatselijke tijd meldde het stadsbestuur dat iets ten zuiden van de stad het water over een dijk van de rivier de Mississippi liep. Het dunbevolkte gebied achter de dijk wordt uit voorzorg ontruimd. De oostoever van de Mississippi-rivier wordt bedreigd, waar zich vooral natuurgebied bevindt.

Stroom
In de wijde omgeving van New Orleans zitten 190.000 huishoudens zonder stroom. Het Amerikaanse energiebedrijf Entergy waarschuwt mensen uit te kijken voor geknapte stroomkabels. Volgens Entergy kan de stroomstoring lang duren omdat de orkaan zich maar langzaam verplaatst.

Louisiana
Isaac kwam dinsdagavond aan land in Louisiana. De burgemeester van New Orleans en de Amerikaanse president Barack Obama waarschuwden de burgers de orkaan niet te onderschatten, hoewel hij lang niet die verwoestende kracht heeft van Katrina. Die zaaide precies zeven jaar geleden dood en verderf in New Orleans. Grote overstromingen leidden toen tot de dood van meer dan 1800 mensen.

Categorie 1
Isaac bereikte dinsdagavond pas de kracht van een orkaan, in de laagste categorie 1. Katrina zat in de allerhoogste categorie 5. New Orleans is beter beschermd tegen
overstromingen dan zeven jaar geleden, onder andere door de aanleg van een nieuw waterkeringssysteem met hulp van Nederlandse ingenieurs.

Gerelateerde artikelen