Meer Nieuws8 mei '12 22:02

Paspoort aanvragen: even niet

Auteur: Fleur de Bruijn

Mensen die een paspoort hebben dat nog tot in ieder geval 1 september geldig is, kunnen vanaf morgen geen nieuwe meer aanvragen.

Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken vandaag besloten, zo meldt persbureau Novum. Het ministerie hoopt er met de maatregel voor te zorgen dat de levertijden van reisdocumenten weer zo veel mogelijk binnen de normale termijnen gaan verlopen.

Er is de afgelopen tijd een rush ontstaan op paspoorten omdat kinderen tot 16 jaar vanaf 26 juni niet langer bijgeschreven mogen worden op het paspoort van hun ouders. Kinderen hebben vanaf dat moment een eigen reisdocument nodig.

Langere productietijd
Verschillende gemeenten melden dat, vanwege de stormloop op paspoorten voor kinderen, het langer duurt dan normaal voordat het document er is. Hoewel de productie van de documenten is opgevoerd om enigszins aan de grote vraag te voldoen, loopt de wachttijd op tot enkele weken. Normaal is dat vijf werkdagen.

Maatregel voor onbepaalde tijd
Wie kan aantonen op reis te gaan naar een land waar het nodig is een paspoort of Nederlandse identiteitskaart bij aankomst of vertrek te laten zien die een minimum periode geldig is, kan nog wel een aanvraag doen. Mensen die niet direct een nieuw paspoort nodig hebben, kunnen echter maximaal een maand van tevoren een nieuwe aanvragen. Tot wanneer de maatregel geldt, is nog niet duidelijk.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen