Meer Nieuws24 mrt '12 14:36

Broer trots op schutter Toulouse

Auteur: Karin Backx

Abdelkader Merah, de broer van de schutter die de afgelopen weken zeven mensen doodschoot in Toulouse, is trots op de daden van zijn broer.

Dat zei hij zaterdag tijdens politieverhoren. De 29-jarige man gaf verder toe dat hij samen met zijn jongere broer de scooter heeft gestolen, die bij de moorden werd gebruikt.

Abdelkader stelt echter niets van de intenties van zijn broer te hebben geweten. Volgens de politie is ook Abdelkader een radicale islamist. In zijn auto zouden sporen van explosieven zijn gevonden.

Medeplichtigheid
Abdelkader, die verdacht van van medeplichtigheid, werd vanochtend overgedragen aan de politie in Parijs. Ook zijn vriendin is aangehouden en overgedragen aan de Franse terreurbestrijding.

De moeder van de mannen werd ook opgepakt, maar zij is inmiddels weer op vrije voeten. Volgens haar advocaat voelt ze zich schuldig.

Kogelregen
Schutter Mohammed Merah werd donderdag na een belegering van twee dagen uiteindelijk doodgeschoten toen een arrestatieteam van de Franse speciale politietroepen zijn appartement binnenviel en door hem op een kogelregen werd getrakteerd.

De laatste dagen werd gespeculeerd of Merah handlangers had. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Claude Gueant is dat niet het geval. Merah is volgens hem "een terrorist die alleen handelde. Het is voor het eerst dat Frankrijk is geconfronteerd met zo'n soort actie'', zei hij.

Afghanistan
Merah werd al langer door de inlichtingendiensten in de gaten gehouden, omdat hij in Afghanistan en Pakistan was geweest. Er was echter geen grond om hem te arresteren.

Merah wilde naar eigen zeggen met zijn daden wraak nemen voor de dood van Palestijnse kinderen en de aanwezigheid van Franse militairen in Afghanistan.

Niet gepland
Vrijdag werd ook bekend dat Mohammed Merah de aanslag op de joodse school in Toulouse niet had gepland. Hij besloot pas tot de aanslag toen zijn eigenlijke doelwit, een Franse militair, hem was ontsnapt.

Gerelateerde artikelen