Meer Nieuws18 jan '12 13:09

Zoekactie Concordia stilgelegd

Auteur: BNR Webredactie

Reddingwerkers zijn tijdelijk gestopt met het zoeken naar de vermisten in het gekapseisde Italiaanse cruiseschip Costa Concordia. Dit omdat het schip bewoog.

Image

Doordat het schip beweegt, kan de veiligheid van de duikers in het wrak in gevaar komen.

Meting
Volgens metingen bewegen onderdelen van het schip in tegenovergestelde richtingen. De boeg is meer dan 1 meter richting zeebodem gedraaid, het achtersteven 1,07 meter richting open zee. De technici gaan er vooralsnog niet vanuit dat de Costa Concordia aan het afglijden is naar dieper water, waar al dagen voor wordt gevreesd.

Eerder ook al stilgelegd
De reddingsoperatie werd maandag ook al stilgelegd. Door de wilde zee was het schip toen enkele centimeters verschoven. Na enkele uren werd de zoekactie hervat. Meer dan 20 opvarenden worden nog vermist; 11 doden zijn geborgen.

Zeebodem
De Costa Concordia ligt op zijn kant op de zeebodem bij het eiland Isola del Giglio, vlak bij een afgrond. Er bestaat een risico dat het schip wegglijdt en in de diepte verdwijnt.

Kapiteint
De kapitein van het schip heeft in de nacht van dinsdag op woensdag de gevangenis verlaten. Hij is onder huisarrest geplaatst in zijn huis in Meta di Sorrento in de Zuid-Italiaanse regio Campania. Francesco Schettino werd onder begeleiding van de politie naar huis gebracht. De rechter had dinsdagavond besloten dat hij de gevangenis mocht verlaten. De kapitein zat sinds zaterdag vast. Hij wordt beschuldigd van meervoudige doodslag en het verlaten van zijn schip, voordat de evacuatie van de opvarenden was afgerond.

Het Openbaar Ministerie wil in hoger beroep tegen het besluit van de rechter-commissaris dat Schettino niet in de cel hoeft te zitten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen