Meer Nieuws21 aug '12 12:45

Aantal zelfdodingen weer gestegen

Auteur: Mijke Hurkx

Het aantal zelfdodingen in Nederland is opnieuw gestegen. Het is toegenomen sinds de financiële crisis begon in 2008.

In 2011 hebben 1647 inwoners van Nederland een einde aan hun leven gemaakt, bijna vijftig meer dan in 2010, meldt het CBS. Het betekent een stijging voor het vierde achtereenvolgende jaar en komt hiermee weer op het niveau van eind jaren negentig en het begin van deze eeuw. Alleen in 2007 was het aandeel zelfdodingen een stuk lager dan in andere jaren.

Recessie
Uit enkele recente internationale studies blijkt dat zelfdoding kan samenhangen met economische recessie, meldt het CBS. In verschillende andere landen is net als in Nederland het aantal zelfdodingen sinds 2008, het begin van de financiële crisis, toegenomen. In hoeverre deze samenhang ook opgaat voor ons land is niet bekend.

België
Soortgelijk nieuws komt uit België. Van 2000 tot 2007 daalde in Vlaanderen het aantal zelfdodingen, maar sindsdien is er weer een stijging en dat vooral bij de economisch actieve bevolking, meldt de Belgische krant Het Laatste Nieuws. Vlaams minister Vandeurzen denkt dat dit het gevolg is van de economische crisis, meldt het dagblad.

Gerelateerde artikelen